Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Adéla Ježková TASR
14. prosince 2022 v 10:01
Čas čtení 1:11

Čínské úřady: Sledování rozsahu nákazy covidem-19 již není možné

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Čínské úřady: Sledování rozsahu nákazy covidem-19 již není možné
Zdroj: TASR/AP

Skutečný rozsah nákazy koronavirem SARS-CoV-2 v Číně není v současné době možné vysledovat, uvedl ve středu nejvyšší zdravotní úřad v zemi.

Úřady zároveň varovaly před rychlým šířením v Pekingu poté, co vláda náhle zrušila politiku tzv. nulové tolerance vůči covidu-19. TASR o tom informuje na základě zpráv agentur AFP, AP a DPA.


Čína minulý týden uvolnila omezení týkající se hromadného testování a karantény – po téměř třech letech snahy zcela omezit šíření covidu-19. Oficiálně hlášené počty nakažených následně rychle klesly z rekordních hodnot z minulého měsíce.


Vzhledem k tomu, že testování již není ve velké části země povinné, přiznal ve středu Čínský národní výbor pro zdraví, že jeho údaje neodrážejí skutečné rozšíření nemoci.

Úřady již nebudou hlásit případy bez příznaků

„Mnoho asymptomatických osob se již testování neúčastní, takže není možné přesně zachytit skutečný počet asymptomatických infikovaných osob,“ uvedl výbor ve svém prohlášení. Dodal, že od nynějška nebude hlásit případy bez příznaků, ale pouze infekce zachycené na veřejných testovacích místech.


Místopředsedkyně vlády Sun Čchun-lan dříve podle státních médií uvedla, že počet nových případů infekce v hlavním městě „rychle roste“. Přislíbila také, že obyvatelům pomůže se zásobováním léky.


Čínští představitelé jsou odhodláni v otevírání pokračovat. Pekingské úřady pro cestovní ruch v úterý oznámily, že obnoví prohlídky v hlavním městě. Země však čelí nárůstu epidemie, na který není dostatečně připravena, píše agentura AFP. 

4. prosince 2022 v 16:16 Čas čtení 0:59 Čínský prezident nechce přijmout západní vakcíny proti covidu-19, přestože se jeho země potýká s problémy Čínský prezident nechce přijmout západní vakcíny proti covidu-19, přestože se jeho země potýká s problémy

Velká část čínské strategie nyní závisí na očkování. Jak jsme ale psali před časem, zejména starší čínská populace je v nepoměrně větší míře neočkovaná. Asi 90 % čínské populace je očkováno, ale mezi lidmi staršími 60 let má alespoň tři dávky očkování jen cca 69 %. Ve věku nad 80 let toto číslo klesá na přibližně 40 %. Čínský prezident Si Ťin-pching ale zároveň není ochoten přijmout západní vakcíny.


Mnoho lidí s příznaky se rozhodlo pro domácí léčbu. Obyvatelé Pekingu si stěžují na vyprodané léky a antigenní testy. Vznikl tak černý trh s astronomickými cenami, který čínské úřady již potlačují a pokutují takové prodejce.

Domů
Sdílet
Diskuse