Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Vojtěch Vanda
29. prosince 2022 14:44
Čas čtení 1:24

Tálibán zakázal ženám pracovat v neziskovkách, Západ protestuje

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Tálibán zakázal ženám pracovat v neziskovkách, Západ protestuje
Zdroj: TASR/AP Photo/Rahmat Gul

Restrikce, která může ohrozit životy milionů Afghánců. Tak popsali ministři zahraničí 12 zemí a reprezentanti Evropské unie poslední zákaz Tálibánu, který znemožňuje ženám pracovat v neziskových organizacích.

Ministři zahraničí dvanácti zemí včetně reprezentantů Evropské unie se ve středu vymezili proti poslednímu zákazu vládnoucího Tálibánu v Afghánistánu, jenž odnímá právo ženám pracovat v neziskových organizacích. Informaci sdílelo ministerstvo zahraničí Spojených států amerických. Podle nich mohou takto tálibánci ohrozit miliony životů Afghánců, jejichž životy závisí na humanitární pomoci, kterou ženy provádí. 

21. prosince 2022 8:00 Čas čtení 1:40 Tálibán zakázal afghánským ženám vysokoškolské studium Tálibán zakázal afghánským ženám vysokoškolské studium

Výzvu ke zrušení restrikce podepsali ministři zahraničí Austrálie, Kanady, Dánska, Francie, Německa, Itálie, Japonska, Norska, Švýcarska, Nizozemska, Spojeného království a Spojených států včetně vysokých představitelů Evropské unie.

„Jsme vážně znepokojeni tím, jak bezohledné a nebezpečné nařízení, které zakazuje zaměstnankyním národních a mezinárodních nevládních organizací pobyt na pracovišti, Tálibán vydal. Tímto ohrožuje miliony Afghánců, jejichž přežití závisí na humanitární pomoci. Vyzýváme Tálibán, aby toto rozhodnutí urychleně zrušil,“ stojí v prohlášení.

„Ženy jsou podle tohoto usnesení naprosto zásadní součástí humanitárních operací. Pokud se nevládní organizace nebudou podílet na poskytování pomoci v Afghánistánu, nebudou moci nejzranitelnějším lidem v zemi poskytnout jídlo, léky, zimní oblečení a další materiály a služby, které potřebují k životu,“ dodali představitelé. Zastavilo by to také pomoc mezinárodních organizací, které k poskytování pomoci využívají právě nevládní organizace.

Stejně tak reagovala i Rada bezpečnosti OSN, která ve svém prohlášení odmítla zákaz ústy prezidentky Ruchiry Kamboj. „Členové Rady bezpečnosti jsou hluboce znepokojeni zprávami, že Tálibán zakázal zaměstnankyním nevládních organizací a mezinárodních organizací chodit do práce. To může mít významný a bezprostřední dopad na humanitární operace v zemi, včetně těch od Organizace spojených národů,“ upozornila.

17. dubna 2024 16:00 Čas čtení 7:27 „Lidi nám píšou, že už se za Česko tolik nestydí. Čekáme, že počet znásilnění bude klesat,“ říká Johanna Nejedlová „Lidi nám píšou, že už se za Česko tolik nestydí. Čekáme, že počet znásilnění bude klesat,“ říká Johanna Nejedlová

„Tato omezení jsou v rozporu se závazky, které Tálibán přijal vůči afghánskému lidu,“ dodali členové Rady. „Tálibán nadále demonstruje své pohrdání právy, svobodami a životní úrovní afghánského lidu, zejména žen a dívek, a svůj nezájem o normální vztahy s mezinárodním společenstvím,“ dodali ministři.

Afghánské dívky nemohou studovat vysokou školu

Rozhodnutí Tálibánu přichází nedlouho poté, co byl vydán zákaz afghánským ženám studovat na vysokých školách. V zemi, jak jsme tě informovali, má už nyní většina dospívajících dívek dokonce zakázáno navštěvovat střední školy.

Situace se zhoršovala již od srpna minulého roku, kdy hnutí převzalo vládu v zemi. Univerzity byly nuceny zavést několik nových pravidel. Třídy a vchody musely být odděleny podle pohlaví, ženy směly vyučovat pouze profesorky nebo výrazně starší muži.

Domů
Sdílet
Diskuse