Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
30. prosince 2022 19:21
Čas čtení 1:00

Toto jsou nejčastější hesla, prolomit je lze do sekundy. Jak by mělo vypadat silné heslo?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Toto jsou nejčastější hesla, prolomit je lze do sekundy. Jak by mělo vypadat silné heslo?
Zdroj: Unsplash/Elisa Ventur

Vyplývá to ze zjištění projektu Buď Safe Online.

Neziskový projekt Buď Safe Online zveřejnil seznam deseti nejčastějších hesel, která lidé volí k zabezpečení svých účtů. I když slovo zabezpečení asi není to pravé. Nejčastěji totiž uživatelé stále volí číselnou řadu 123456. Takové heslo se dá prolomit do jedné sekundy, a moc bezpečné tedy není.

Nejoblíbenější jsou čísla

Na druhém místě skončila rovněž číselná řada, jen o něco delší. Heslo 123456789 lze také prolomit do jedné sekundy. O něco déle by trvalo nabourání do účtu pod heslem Qwerty, a to přesně deset sekund. Toto heslo volí lidé jako třetí nejčastější. 

Anketa:
Našel*našla jsi mezi nejčastějšími hesly to svoje?
Bohužel ano.
Ne, používám mnohem silnější hesla.
Bohužel ano.
5 %
13 Hlasů
Ne, používám mnohem silnější hesla.
95 %
260 Hlasů

V TOP 10 nejčastějších hesel se pak kromě slova Password na 4. místě a slovní a číselné kombinace Qwerty123 na 10. místě nachází různé kombinace čísel. Všechny lze prolomit do jedné vteřiny.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Buď safe online (@bud.safe.online)

A jak by naopak heslo správně mělo vypadat? Podle projektu Buď Safe Online by silné heslo mělo obsahovat alespoň 16 znaků, a to včetně malých a velkých písmen, číslic, speciálních znaků, jako je pomlčka, hashtag, otazník, a dalších, aby se nedalo snadno uhodnout.

Heslo by lidé nikdy neměli ukládat do prohlížeče ani do cizího počítače. V případě, že nepracuješ na vlastním počítači, je podle projektu vhodné používat anonymní okna, aby si o tobě prohlížeč nemohl uložit žádná data. Důležité je se vždy odhlásit. Dále Buď Safe Online radí používat pro různé účty různá hesla. A jestli nevíš, jaké heslo si nastavit, můžeš použít nějaký náhodný generátor. Ten ti pomůže nejen vygenerovat nové silné heslo, ale také si jej zapamatovat.

Domů
Sdílet
Diskuse