Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová ČTK
2. ledna 2023 15:33
Čas čtení 1:19

Petr Pavel by první kolo prezidentských voleb vyhrál. Nerudová na druhého Babiše ztrácí, ukazuje nový volební model

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Petr Pavel by první kolo prezidentských voleb vyhrál. Nerudová na druhého Babiše ztrácí, ukazuje nový volební model
Zdroj: Hnutí ANO/propagační materiál, Refresher

Výzkumná agentura Median vytvořila pro Mladou frontu Dnes nový volební průzkum, ze kterého vyplývá, že pokud by se první kolo prezidentské volby konalo již v prosinci, zvítězil by v něm Petr Pavel.

Made with Flourish

Výzkumná agentura Median vypracovala pro Mladou frontu Dnes nový volební průzkum, ze kterého vyplývá, že pokud by se první kolo prezidentské volby konalo již v prosinci minulého roku, se ziskem 28,7 % hlasů by jej vyhrál Petr Pavel. Andrej Babiš (ANO) by byl se 28,5 % hlasů druhý a Danuše Nerudová by se 25,1 % skončila před branami druhého kola, píše ČTK.

21. prosince 2022 14:00 Čas čtení 0:39 Nerudová: Snažím se být obličejem budoucnosti. Místo terapie chodím na ryby Nerudová: Snažím se být obličejem budoucnosti. Místo terapie chodím na ryby

Z průzkumu vyplývá, že na 61,6 % respondentů a respondentek rozhodně půjde k volbám, které se uskuteční ve dnech 13. a 14. ledna 2023. 15,3 % lidí pak odpovědělo, že k volbám spíše půjde, a naopak 6 % respondentů a respondentek spíše ne. Na 17 % dotazovaných pak k volbám určitě nepůjde. 

Pokud by se první kolo prezidentské volby konalo již koncem prosince, se ziskem 28,7 % hlasů by v něm zvítězil Petr Pavel. Druhou příčku by se 28,5 % hlasů obsadil Andrej Babiš (ANO). Ekonomka Danuše Nerudová na oba zmíněné ztrácí a v prvním kole by ji volilo pouze 25,1 % respondentů. 

„Celkový závěr je takový, že jsou tady tři kandidáti, jejichž pozice jsou velmi vyrovnané, a nedá se říci, kdo by byl vítězem,“ komentuje výsledky ředitel Medianu Přemysl Čech.

Babiš by si v druhém kole neškrtl

Median zjišťoval i to, kterého z kandidátů a kandidátek by lidé volili v případě druhého kola. Ani zde však výsledky nejsou nijak jednoznačné. Pokud by se do druhého kola dostala Danuše Nerudová a Petr Pavel, se ziskem 50,7 % hlasů by zvítězil právě Pavel. 

V případě, že by se proti sobě postavili Danuše Nerudová a Andrej Babiš (ANO), by se vítězem prezidentské volby se 61,4 % hlasů stala ekonomka Danuše Nerudová. Andrej Babiš by podle průzkumu neměl šanci ani proti Petru Pavlovi. Pavel by jej porazil se ziskem 61,15 % hlasů.

Průzkum pro volební model se konal 27. až 29. prosince 2022. Zapojil se do něj reprezentativní vzorek 10 016 respondentů ve věku 18 let a více.
Domů
Sdílet
Diskuse