Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
3. ledna 2023 11:08
Čas čtení 1:15

Jarní počasí panuje i na horách, po sněhu ani památky

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Jarní počasí panuje i na horách, po sněhu ani památky
Zdroj: Wikimedia Commons/Huhulenik/volně k užití

Počasí venku připomíná spíše duben než začátek ledna.

Nezvykle vysoké teploty připomínající spíše jaro panují podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) i na horách. Po zasněženém předposledním prosincovém týdnu už na hřebenech hor převládá spíše nesouvislá sněhová pokrývka.

Souvislá vrstva sněhu je tak na českých horách spíše výjimkou, přičemž nejvíce jí leží v Krkonoších. „Stanice Labská bouda (1320 m n. m.) dnes ráno zaznamenala 26 cm sněhu, polská stanice na Sněžce (1603 m n. m.) 17 cm. Lysá hora v Beskydech (1322 m n. m.) hlásí 9 cm a na Šumavě je souvislá vrstva sněhu pouze na stanici Plechý (1344 m n. m., 8 cm),“ uvedli meteorologové v pondělí na svém oficiálním Facebooku

Nejznámější sněhové pole v Česku vypadá jako na konci dubna

Ovšem přestože se na svahu Studniční hory v Krkonoších nachází nejznámější sněhové pole v Česku, kde sníh roztává obvykle až v červenci, ani tady to na zimní radovánky nevypadá. Aktuální sněhové pokrývka tu odpovídá množství z konce dubna. Meteorologové z ČHMÚ dodali, že na hřebenech ostatních hor není po sněhu ani památky.

23. dubna 2024 9:12 Čas čtení 5:39 Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu

Lepší to pravděpodobně nebude ani tento týden, kdy se očekávají průměrně denní teploty v rozmezí od 9 do 11 stupňů Celsia. A sněhové vyhlídky nepřináší ani dlouhodobá předpověď. „Předpokládáme, že období od 2. do 29. ledna 2023 bude teplotně nadprůměrné až průměrné. První týden bude teplotně výrazně nadprůměrný, bude převládat jihozápadní proudění. Další dva týdny budou teplotně průměrné, relativně nejchladnější by měl být týden od 16. do 22. ledna s minimálními teplotami kolem –4 °C a nejvyššími kolem +2 °C. Poslední týden období již bude teplejší,“ uvádí meteorologové na webu ČHMÚ.

Domů
Sdílet
Diskuse