Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
4. ledna 2023 20:04
Čas čtení 1:43

Cena vajec půjde zřejmě nahoru, velkochovy kosí ptačí chřipka

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Cena vajec půjde zřejmě nahoru, velkochovy kosí ptačí chřipka
Zdroj: Státní veterinární správa ČR

Jen za prosinec loňského roku bylo v tuzemsku vyhlášeno deset nových ohnisek ptačí chřipky.

Ptačí chřipka ničí české drůbeží velkochovy. Například v obci Brod nad Tichou na Tachovsku museli kvůli nákaze utratit všechny nosnice, kterých bylo v chovu cca 750 tisíc. Odborníci předpokládají, že kvůli tomu hrozí další zdražování vajec v obchodech.  

Ohniska nákazy přibývají raketovým tempem

„Již od včerejšího dne probíhá ve velkochovu v Brodu nad Tichou ve spolupráci se složkami IZS náročné utrácení nosnic v jedné ze tří hal, v níž se původně nacházelo zhruba 220 000 kusů nosnic. Navzdory přijatým opatřením a veškerému úsilí se zabránit šíření vysoce nakažlivého onemocnění drůbeže do dalších hal nepodařilo a bude muset být utraceno celé hospodářství,“uvedl ve středu tiskový mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček.

vajíčka
Zdroj: Unsplash/Morgane Perraud/na voľné použitie

Nákazová situace v Česku je podle SVS velmi vážná. Jen za prosinec loňského roku bylo v tuzemsku vyhlášeno deset nových ohnisek ptačí chřipky. A tempo, s jakým ohniska přibývají, se neustále zrychluje. „Aktuálně nejnovější čtvrté letošní ohnisko ptačí chřipky se nachází v malochovu drůbeže v obci Újezdec u Luhačovic v okrese Uherské Hradiště. Chovatel nahlásil úhyn pěti slepic z celkového počtu sedmi kusů,“ dodal Vorlíček.

Ptačí chřipka je nebezpečná virová nákaza kura domácího, krůt, vodní drůbeže, pernaté zvěře, exotických ptáků a volně žijícího ptactva. Viry ptačí chřipky se běžně vyskytují u volně žijících ptáků a k jejich přenosu dochází zejména trusem. Proto infekci nejčastěji způsobí pozření krmiva či vody kontaminované trusem infikovaných ptáků. Vysoce patogenní viry aviární influenzy způsobují u ptáků vysokou nemocnost a velké úhyny. V chovech drůbeže tím způsobují významné přímé i nepřímé ekonomické ztráty.

Podle informací serveru Seznam Zprávy by se tedy mohla už tak rostoucí cena vajec kvůli ptačí chřipce ještě zvýšit. „Český trh výpadek určitě pocítí. Co to udělá s cenou na pultech, vám neřeknu, obchodní strategii řetězců nechci komentovat. Každopádně ceny od nás dodavatelů se navýší vzhledem k nedostatku vajec v celé Evropě,“řekl serveru Zdeněk Mlázovský, místopředseda představenstva společnosti ProAgro Nymburk.

3. května 2024 16:55 Čas čtení 1:36 Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš? Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš?

Po cukru jsou vejce druhou nejrychleji zdražující se potravinou za rok 2022. Jejich cena se za uplynulých dvanáct měsíců zvedla ze 26 korun na 49 korun za balení po deseti kusech. Navýšení tedy činí více než devadesát procent. Na vině jsou různé faktory jako rostoucí ceny krmiv, energií nebo dopravy. K těm se ptačí chřipka zřejmě v následujících měsících přidá. Jen slepice v areálu na Tachovsku představují patnáct procent všech slepic v Česku.

Výpadek vajec na českém trhu lze podle Gabriely Dlouhé z drůbežářské unie nahradit dovozem, protože se začínají obnovovat některé chovy, které se v zahraničí kvůli ptačí chřipce likvidovaly loni v listopadu. Bude ale záležet na tom, kolik budou čeští obchodníci ochotní za vejce z dovozu zaplatit, řekla ČT24.

Domů
Sdílet
Diskuse