Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
5. ledna 2023 9:49
Čas čtení 1:09

Čína opět mlží o covidu, míní WHO. Podle modelu tam denně zemře na 15 tisíc lidí

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Čína opět mlží o covidu, míní WHO. Podle modelu tam denně zemře na 15 tisíc lidí
Zdroj: TASR/AP

Světová zdravotnická organizace (WHO) je znepokojena postojem k onemocnění COVID-19 v nejlidnatější zemi světa.

Podle modelu britské zdravotnické analytické společnosti Airfinity, na který upozornil server Newsweek, v Číně na infekci COVID-19 denně zemře 14 700 osob a nakazí se jich 2,27 milionu.

Čína na počátku prosince náhle upustila od přísné – tzv. „nulové“ – politiky výskytu covidu-19. Ukončila lockdowny, režim hromadného testování a zkrátila dobu karantény. Změna kritérií měla rovněž za cíl vyloučit pacienty s pozitivním výsledkem na covid-19, kteří zemřeli s již existujícím onemocněním.

Odborníci na veřejné zdraví se domnívají, že za tím částečně stojí i fakt, že čínské vládě došly finanční prostředky. Oficiální vládní statistiky tak zůstanou do značné míry bezvýznamné.

Společnost Airfinity předpovídá, že epidemie dosáhne v Číně prvního vrcholu 13. ledna, kdy se denně objeví 3,7 milionu případů. Počet úmrtí dosáhne vrcholu o 10 dní později, a to přibližně 25 tisíc denně. „Do konce dubna 2023 předpovídáme 1,7 milionu úmrtí v celé Číně,“ uvádí zástupci společnosti.

Druhý vrchol pak podle odhadů nastane 3. března 2023, kdy denní počet případů pravděpodobně dosáhne 4,2 milionu. V této pozdější vlně budou více zasaženy i venkovské oblasti.

Model průběhu covidové pandemie v Číně společnosti Airfinity.
Model průběhu covidové pandemie v Číně společnosti Airfinity. Zdroj: Airfinity

Svět přijímá vůči Číně nová opatření

V reakci na to, že počty infekcí v Číně podle všeho stoupají, ale vláda to nijak neřeší, přijala řada zemí nové požadavky na covidové testování pro cestující z Číny. Obávají se totiž šíření nových variant, informuje portál BMJ„Vzhledem k tomu, že oběh v Číně je tak vysoký a komplexní údaje nejsou k dispozici, je pochopitelné, že některé země podnikají kroky, o nichž se domnívají, že ochrání jejich vlastní občany,“uvedl generální ředitel WHO Tedros Adhanom.

24. listopadu 2022 17:54 Čas čtení 1:17 Číně se koronavirus znovu vymyká z rukou. Registruje rekordní počty nakažených Číně se koronavirus znovu vymyká z rukou. Registruje rekordní počty nakažených

„Domníváme se, že současná čísla, která jsou z Číny zveřejňována, nedostatečně odrážejí skutečný dopad onemocnění z hlediska hospitalizací, z hlediska přijetí na jednotky intenzivní péče a zejména z hlediska úmrtí,“ dodal ředitel WHO pro mimořádné události Mike Ryan.

Domů
Sdílet
Diskuse