Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
24. listopadu 2022 17:54
Čas čtení 1:17

Číně se koronavirus znovu vymyká z rukou. Registruje rekordní počty nakažených

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Číně se koronavirus znovu vymyká z rukou. Registruje rekordní počty nakažených
Zdroj: TASR/AP/Ng Han Guan

Asijská velmoc vykázala nejvyšší počet nakažených koronavirem za den od začátku pandemie. Ve středu to bylo 31 527 osob.

V Číně se začíná koronavirus vymykat kontrole. Jak uvádí BBC, ve středu registrovala nejvíce nakažených za den od počátku pandemie – celkem 31 527 osob. Může se zdát, že se jedná o zanedbatelný počet vzhledem k celkovému počtu obyvatel (1,4 miliardy). V Číně ale vládnou velmi striktní pravidla sloužící k maximální eliminaci viru, proto nárůst vyvolává v zemi nervozitu.

7. září 2022 8:25 Čas čtení 0:46 Čína jako první na světě schválila inhalační vakcínu proti koronaviru Čína jako první na světě schválila inhalační vakcínu proti koronaviru

Velkoměsta jako Peking nebo Kanton mají s narůstajícími čísly největší problém. Středečních více než 31 tisíc nakažených předčilo o více než 3 tisíce vůbec nejvyšší registrovaný denní nárůst nakažených v zemi, který byl v dubnu.

Země před několika týdny trochu povolila extrémně striktní pravidla nulové tolerance viru – například zkrátila karanténu pro kontakty blízké osobě ze sedmi dnů ve státním zařízení na pět a tři dny doma. Zároveň přestala zaznamenávat sekundární kontakty, což některým umožnilo vyhnout se karanténě. Vláda se také vyhýbala plošné karanténě, kterou na začátku roku zažila například Šanghaj. Není však jasné, jestli je toto příčinou nynějšího nárůstu.

Asijská velmoc je každopádně podle oficiálních čísel premiantem v boji proti koronaviru, jenž se poprvé s největší pravděpodobností objevil právě zde. Uvádí, že pouze 5 200 osob viru podlehlo, tedy tři osoby na milion obyvatel. Pro srovnání, ve Spojených státech amerických je to 3 000 lidí na milion obyvatel, ve Velké Británii je to 2 400 osob na milion obyvatel. 

Nyní se ale situace mění. V Číně po několika měsících zaznamenali první úmrtí, proto se zavádí opatření ve školách, restauracích nebo obchodech. Město Čeng-čou musí zajistit účinnou karanténu pro 6 milionů obyvatel. Tato opatření často blokují obyčejnou zdravotní péči.

Česko a koronavirus

V České republice bylo ve středu podle oficiálních dat ministerstva zdravotnictví zaregistrováno 525 pozitivních a 235 znovu nakažených osob. Počet 1 000 nakažených za den byl překročen naposledy 1. listopadu (1097). 

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

V nemocnicích je momentálně hospitalizováno s covidem 530 osob, z nichž 27 je v těžkém stavu. Počty zemřelých se denně drží v jednotkách, celkově viru podlehlo 41 783 lidí od začátku pandemie.

Domů
Sdílet
Diskuse