Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
7. září 2022 8:25
Čas čtení 0:46

Čína jako první na světě schválila inhalační vakcínu proti koronaviru

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Čína jako první na světě schválila inhalační vakcínu proti koronaviru
Zdroj: Pixabay

Tento typ vakcíny lze použít i pro posilovací dávky.

Čína se stala první zemí na světě, která schválila inhalační vakcínu proti covidu. Podle společnosti CanSino, která stojí za její výrobou, se tento typ skládá z podobných látek jako injekční vakcína a poskytuje ochranu proti covidu-19 už po jedné inhalaci. Informovala o tom BBC.

Další vakcíny se testují

Inhalační vakcína Convidecia Air funguje podobně jako ta injekční, tedy na principu adenoviru, který nese genetický kód. Do takto geneticky pozměněného adenoviru se vloží informace pro spike protein na povrchu koronaviru, který slouží jako antigen pro imunitní systém. Pomáhá tak lidskému tělu bojovat proti koronaviru.

Inhalační typ vakcíny lidé vdechují pomocí jemných částic. Convidecia Air je podle databáze Světové zdravotnické organizace (WHO) první schválenou vakcínou z více než sta, které se aktuálně testují po celém světě. Kromě orálního podání vědci zkoumají také vakcíny, které by fungovaly jako nosní sprej. Touto cestou by podle nich mohly vakcíny zajistit lepší imunitu v nosní dutině a horních cestách dýchacích. Právě tudy se koronavirus dostává do těla nejčastěji. 

6. září 2022 18:23 Čas čtení 1:10 Nizozemské město jako první na světě zakázalo reklamu na maso, protože škodí životnímu prostředí Nizozemské město jako první na světě zakázalo reklamu na maso, protože škodí životnímu prostředí

Klinická studie publikovaná v roce 2021 v medicínském týdeníku The Lancet ukázala, že úroveň imunity po dvou dávkách inhalační vakcíny byla stejná jako po jedné dávce vakcíny aplikované přímo do svalu. 

Anketa:
Líbí se ti možnost nových metod očkování?
Zní to o dost příjemněji než klasika.
Jsem za starou dobrou včeličku.
Zní to o dost příjemněji než klasika.
83 %
Jsem za starou dobrou včeličku.
17 %
Domů
Sdílet
Diskuse