Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová
9. ledna 2023 12:00
Čas čtení 1:36

Za blackface v rámci Tříkrálové sbírky schytává Charita ČR bídu. Kritiku ale bere vážně, říká mluvčí

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Za blackface v rámci Tříkrálové sbírky schytává Charita ČR bídu. Kritiku ale bere vážně, říká mluvčí
Zdroj: ČTK/Krumphanzl Michal

Sociální sítě minulý týden pobouřila Tříkrálová sbírka, v rámci které do ulic vyšli tři králové – Kašpar, Melichar a Baltazar. Jenže představitel Baltazara měl začerněnou tvář, proti čemuž se ohradila část společnosti.

V pátek 6. ledna se po celém Česku konala tradiční Tříkrálová sbírka, v rámci které do ulic vychází tři králové a vybírají peníze pro Charitu ČR. Králové Kašpar, Melichar a Baltazar mají zastupovat africký, evropský a asijský kontinent, což se stalo trnem v oku mnoha lidí. Baltazar má totiž začerněný či zašpiněný obličej. Tzv. blackface je totiž považován za nevhodný, či dokonce urážlivý.

9. ledna 2023 11:11 Čas čtení 2:11 Petr Pavel: Zachovejme chladnou hlavu a pojďme Babišovi vystavit vysvědčení ve volbách. Prezidentští kandidáti reagují na soud Petr Pavel: Zachovejme chladnou hlavu a pojďme Babišovi vystavit vysvědčení ve volbách. Prezidentští kandidáti reagují na soud

Jeden z tříkrálových průvodů zamířil v pátek 6. ledna také před Úřad vlády ČR, kde se setkal s premiérem Petrem Fialou a dalšími státníky. Baltazara s tzv. blackfacem v dotyčném průvodu ztvárnil sám mluvčí Charity ČR Jan Oulík. Další průvod s Baltazarem vypravila i krajská pobočka Arcidiecézní charity v Praze. Fotografie z těchto událostí se začaly šířit sociálními sítěmi. Veřejnost s blackfacem nesouhlasí a přijde jí urážlivý.

Refresher se proto obrátil na organizátory Tříkrálové sbírky, konkrétně na mluvčího Charity ČR Jana Oulíka, který se ujal role Baltazara. 

„Zaznamenali jsme, že na toto téma vznikla diskuse, nad kterou se zamýšlíme. I u nás v Charitě proto vznikla rozšířená diskuse. Zatím jsme k žádnému konečnému verdiktu nedospěli, neboť se jedná o novou věc v našich vnitřních sítích. Výsledek tedy zatím nemáme, ale intenzivně o tom diskutujeme a snažíme se argumentovat, případně zavést úpravy,“ okomentoval tzv. blackface tiskový mluvčí Charity ČR Jan Oulík pro Refresher.

„Bereme to vážně, nebereme to na lehkou váhu a uvědomuje si, že třeba v dnešním kontextu mohou některé zvyky vypadat nekorektně. Bereme to vážně, zamýšlíme se nad tím a hledáme řešení,“ dodal Oulík. 

Petice za upuštění od „blackface“

V návaznosti na páteční události vznikla také petice za „upuštění od tzv. blackface v rámci Tříkrálové sbírky“. Tereza Navrátil Šimonová, členka africko-české etnické skupiny, vyzvala Arcidiecézní charitu, aby od praktiky začernění tváří upustila. 

25. dubna 2024 15:00 Čas čtení 3:53 „Výchovná facka“ nebo „lepnutí na zadek“. Násilí vůči dětem může způsobit trauma, přesto jej mnozí bagatelizují „Výchovná facka“ nebo „lepnutí na zadek“. Násilí vůči dětem může způsobit trauma, přesto jej mnozí bagatelizují

„Jedná se o praktiku, která je hluboce nerespektující, zraňující a ponižující pro obyvatele Česka jiné než bílé barvy pleti. V západních zemích se již od této ‚masky‘ upouští a věřím, že pokud chce Česká republika patřit na Západ, přestane se objevovat i v našich ulicích,“ napsala. 

Mimo jiné také zdůraznila, že se jedná o urážlivý, rasistický projev, výsměch všem Čechům a Češkám, turistům i turistkám tmavé barvy pleti a všem etnickým křesťanům. „Do 21. století takový vědomý či nevědomý projev ignorace a rasismu už jednoduše nepatří, tím spíš, chceme-li se řadit mezi vyspělé západní země,“ dodala. 

Celé znění petice nalezneš na tomto odkaze. Pokud s „blackfacem“ v rámci Tříkrálové sbírky nesouhlasíš, připoj se k ní i ty. 
Domů
Sdílet
Diskuse