Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová
10. ledna 2023 7:37
Čas čtení 0:50

Na noční obloze se poprvé po 50 000 letech objeví zelená kometa. Jak ji sledovat?

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Na noční obloze se poprvé po 50 000 letech objeví zelená kometa. Jak ji sledovat?
Zdroj: NASA/Dan Bartlett

Kometa, která byla objevena teprve v březnu roku 2022, by měla být viditelná 12. ledna.

Dne 2. března 2022 objevili astronomové novou zelenou kometu, kterou pojmenovali C/2022 E3 (ZTF). V lednu by se ona kometa měla poprvé po 50 000 letech objevit také na noční obloze. Podle NASA bude nejblíže Slunci 12. ledna, a je tedy pravděpodobné, pokud bude obloha jasná, že ji uvidíš i pouhým okem, informují CNN a EarthSky.

9. ledna 2023 12:00 Čas čtení 1:36 Za blackface v rámci Tříkrálové sbírky schytává Charita ČR bídu. Kritiku ale bere vážně, říká mluvčí Za blackface v rámci Tříkrálové sbírky schytává Charita ČR bídu. Kritiku ale bere vážně, říká mluvčí

Zelená kometa nesoucí název C/2022 E3 (ZTF) byla astronomy objevena 2. března 2022 pomocí širokoúhlé přehlídkové kamery Zwicky Transient Facility na observatoři Palomar v kalifornském okrese San Diego. 

Anketa:
Budeš kometu sledovat?
To si nenechám ujít!
Nějaká kometa mi může být jedno.
To si nenechám ujít!
94 %
548 Hlasů
Nějaká kometa mi může být jedno.
6 %
34 Hlasů

Oběžná dráha C/2022 E3 (ZTF) vede kolem Slunce, prochází vnějšími oblastmi sluneční soustavy, a právě to je důvod, proč ji vidíme tak málo. Její cesta je dlouhá a trvá to, než se znovu přehoupne kolem Země. 

Na severní polokouli by unikátní zelená kometa měla být k vidění těsně před půlnocí 12. ledna. Zahlédnout ji však bude možné v průběhu celého ledna a začátkem února. Tehdy se totiž kometa na vzdálenost 42 milionů kilometrů přiblíží k Zemi a viditelná bude v blízkosti Polárky. 

Kometa se vyznačuje pruhovanými chvosty prachu a energetických částic, ale také tím, že září zeleně. Obklopuje ji totiž zelená koma, obálka, která se kolem ní tvoří během průletu. Koma zároveň způsobuje sublimaci jejího ledu, mění jej na plyn, a kometa proto bude při pozorování dalekohledem vypadat rozmazaně. 

Domů
Sdílet
Diskuse