Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová TASR
10. ledna 2023 v 16:07
Čas čtení 0:51

Němci vybrali paslovo roku. Jsou jím „klimatičtí teroristé“

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Němci vybrali paslovo roku. Jsou jím „klimatičtí teroristé“
Zdroj: REFRESHER/Lucie Kotvalová

Vybrali ho lingvisté na Univerzitě v Marburgu v německé spolkové zemi Hesensko.

Němečtí jazykoví odborníci prohlásili slovní spojení „klimatičtí teroristé“ paslovem roku (v němčině Unwort des Jahres). Podle jejich verdiktu není toto slovo ve veřejném prostoru používáno vhodně a odráží situaci v roce 2022, kdy přibyly protesty klimatických aktivistů a jejich akce pohoršovaly veřejnost. Informovala o tom agentura TASR.

Aktivisté jsou kriminalizováni, shodla se porota

Seznam nesprávně používaných slov každoročně vytváří Institut německých lingvistů na Univerzitě v Marburgu v německé spolkové zemi Hesensko už od roku 1991. Cílem je upozornit na nesprávné používání jazyka.

Termín „klimatičtí teroristé“ se podle poroty složené hlavně z jazykovědců používá způsobem, který poškozuje pověst aktivistů a jejich snahu o nátlak, aby vláda dělala více kroků proti změně klimatu. Aktivisté jsou „přirovnáváni k teroristům a jsou tak kriminalizováni a očerňováni“, přičemž nenásilné podoby občanské neposlušnosti a demokratického odporu jsou dávány do spojitosti s násilím a nepřátelstvím vůči státu, vysvětlila porota.

23. července 2024 v 13:00 Čas čtení 4:42 „Hledám mladého muže, který by chtěl být sněden.“ Německý kanibal si našel oběť na internetu, přihlásila se dobrovolně „Hledám mladého muže, který by chtěl být sněden.“ Německý kanibal si našel oběť na internetu, přihlásila se dobrovolně

Na druhém místě skončil pojem „sociální turistika“, který se paslovem roku stal už před deseti lety. V roce 2022 ho použil lídr opoziční Křesťanskodemokratické unie (CDU) Friedrich Merz v souvislosti s válečnými uprchlíky z Ukrajiny, později se za jeho použití omluvil. Třetí místo obsadilo spojení „obranná architektura“, které bylo kritizováno jako zavádějící a eufemistické. Termín označuje stavební postupy, která brání lidem bez domova v tom, aby se mohli déle zdržovat na veřejných místech.

Domů
Sdílet
Diskuse