Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Eduard Starkbauer
10. ledna 2023 18:13
Čas čtení 0:44

Bělorusové mohou beztrestně krást internetový obsah ze zemí, které Lukašenko považuje za nepřátelské

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Bělorusové mohou beztrestně krást internetový obsah ze zemí, které Lukašenko považuje za nepřátelské
Zdroj: TASR/Pavel Orlovsky/BelTA/AP

Zákon má zůstat v platnosti do konce roku 2024.

Běloruská vláda dočasně legalizovala pirátství digitálního obsahu z tzv. „nepřátelských“ zemí. Zákon schválila vláda už v prosinci a v platnosti má zůstat do konce roku 2024. Podle Vice a Gizmodo nehrozí Bělorusům žádné sankce za kopírování obsahu bez získání licence včetně počítačových softwarů, filmů a hudby. 

Podmínkou bezúhonnosti je, aby obsah pocházel ze „zahraničních států, které se dopouštějí nepřátelských akcí vůči běloruským právnickým osobám (a)nebo jednotlivcům“.

Zákon se dokonce vztahuje i na fyzické zboží a povoluje dovoz určitých komodit bez souhlasu držitelů licencí, aby se předešlo kritickému nedostatku potravin a jiných produktů na domácím trhu. 

Od začátku ruské invaze na Ukrajinu čelí Bělorusko omezením obchodu s technologiemi na podporu obranného, ​​leteckého a námořního průmyslu. Své služby v zemi přestaly provozovat i mezinárodní společnosti jako Amazon, Intel nebo Airbnb. V Bělorusku přestalo podporovat svoji produkci také polské herní vývojářské studio CD Projekt Red stojící za hrami Cyberpunk 2077 a The Witcher.

Domů
Sdílet
Diskuse