Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
12. ledna 2023 7:39
Čas čtení 1:21

Zemřel kytarista Jeff Beck, bylo mu 78 let. Truchlí Ozzy Osbourne, Mick Jagger i další hudebníci

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Zemřel kytarista Jeff Beck, bylo mu 78 let. Truchlí Ozzy Osbourne, Mick Jagger i další hudebníci
Zdroj: Getty Images/Venla Shalin/Redferns

Společně s Ericem Claptonem a Jimmym Pagem byl Beck jedním ze tří nejvýznamnějších kytaristů, kteří působili v legendární skupině The Yardbirds.

Ve věku sedmdesáti osmi let zemřel Jeff Beck, jeden z nejlepších kytaristů světa. Legendární britský hudebník ještě loni v létě vystupoval v Praze po boku Johnnyho Deppa. Smutek vyjadřují hudební hvězdy včetně Ozzyho Osbourna, Micka Jaggera nebo Davida Gilmoura. O Beckově úmrtí informovala ve středu večer jeho rodina. 

Na zesnulého Becka vzpomněla řada kolegů

„Jménem rodiny, s hlubokým a upřímným zármutkem, informujeme o odchodu Jeffa Becka. Včera (10. 1.) klidně zemřel poté, co se náhle nakazil bakteriální meningitidou,“ stojí v prohlášení. Rodina zároveň požádala média a fanoušky, aby během období smutku respektovali její soukromí.

Beck se stal uznávaným hudebníkem v 60. letech, kdy krátce působil v kapele The Yardbirds, ve které nahradil Erica Claptona. Později založil hardrockovou skupinu Beck, Bogert & Appice a odstartoval i vlastní úspěšnou sólovou kariéru. Získal osm cen Grammy a řadu dalších hudebních ocenění. Časopis Rolling Stone ho zařadil na páté místo v žebříčku 100 nejlepších kytaristů všech dob. Do Rokenrolové síně slávy byl uveden dokonce dvakrát: v roce 1992 jako člen The Yardbirds a v roce 2009 jako sólový hudebník.

19. dubna 2024 15:00 Čas čtení 7:14 Ďáblice v rouše beránčím Doja Cat se vrací s rapovým přídavkem. Scarlet 2 CLAUDE navazuje na démonické a krví nasáklé CD Ďáblice v rouše beránčím Doja Cat se vrací s rapovým přídavkem. Scarlet 2 CLAUDE navazuje na démonické a krví nasáklé CD

Většinou nahrával instrumentální skladby, ve kterých kombinoval prvky různých stylů, od blues rocku a současného kytarového rocku, elektronické hudby, jazz fusion až po heavy metal. Jako studiový kytarista se podílel na projektech mnoha hudebníků. Spolupracoval například i s Davidem Bowiem, Mickem Jaggerem nebo Steviem Wonderem.

„Nedokážu ani vyjádřit, jak jsem z odchodu Jeffa Becka zarmoucen. Je to hrozná ztráta pro jeho rodinu, přátele a mnoho fanoušků. Měl jsem tu obrovskou čest ho poznat osobně a ještě větší ho nechat zahrát na svém posledním albu,“napsal Ozzy Osbourne.

Ozval se také kytarista a jeden ze zakládajících členů Pink Floyd David Gilmour. „Zpráva o smrti mého přítele a hrdiny Jeffa Becka, jehož hudba mě a nespočet dalších lidí po mnoho let vzrušovala a inspirovala, mě zdrtila. Polly i já myslíme na jeho krásnou manželku Sandru. Navždy zůstane v našich srdcích,“uvedl.

„Smrtí Jeffa Becka jsme ztratili úžasného muže a jednoho z nejlepších kytaristů na světě. Bude nám všem moc chybět,“vyjádřil se ke smrti Becka Mick Jagger.

Domů
Sdílet
Diskuse