Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Patočková
25. ledna 2023 14:00
Čas čtení 4:10

Kdo nahradí Ovčáčka a Mynáře? Podívej se, kdo půjde s jedním z kandidátů na Hrad

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Kdo nahradí Ovčáčka a Mynáře? Podívej se, kdo půjde s jedním z kandidátů na Hrad
Zdroj: Kancelář prezidenta republiky

První kolo voleb zúžilo kromě možných kandidátů na prezidenta také to, kdo bude zastávat důležité funkce na Hradě. Přinášíme přehled nejbližších spolupracovníků obou kandidátů, kteří v případě jejich zvolení obsadí pozici mluvčího a kancléřky.

Ať už volby dopadnou jakkoliv, jedno je jisté: na Hradě bude poprvé v historii žena ve vedení Kanceláře prezidenta republiky. Andrej Babiš i Petr Pavel se nechali slyšet, že by si jako svou nejbližší spolupracovnici vybrali kancléřku ženu. Buď Tünde Bartha, nebo Jana Vohralíková se tak stane první ženou od vzniku Československa, která tuto funkci bude zastávat. Do funkce mluvčího či mluvčí Hradu zasedne v případě zvolení Andreje Babiše šéf komunikace ANO Vladimír Vořechovský a v případě zvolení Petra Pavla jeho současná manažerka komunikace Markéta Řeháková. 

Redakce se se všemi potenciálními spolupracovnicemi a spolupracovníkem budoucího prezidenta pokoušela v průběhu sedmi pracovních dnů spojit, avšak na anketní otázky nám do vydání článku nereagoval nikdo, kromě asistentky Jany Vohralíkové.


Ta nám oznámila, že je paní Vohralíková na dovolené. Ani po opakovaných pokusech o spojení se nám od nikoho nedostalo další reakce. Dalo by se nad tím snad uvažovat i jako o náhradní odpovědi na otázku, jaký je jejich vztah k médiím.

A na co jsme se možných nástupkyní*nástupce Jiřího Ovčáčka a Vratislava Mynáře ptali? Chtěli jsme vědět, jak hodnotí práci svého předchůdce, co by dělali jinak a jaký vztah mají k médiím. Zajímalo nás také, jak hodnotí spolupráci se „svými“ kandidáty. Budoucích možných kancléřek jsme se zeptali také na jejich představy o rozpočtu Kanceláře a jeho využití.

Kancléř nebo také vedoucí Kanceláře prezidenta republiky je vedoucí organizační složky státu, který činí právní úkony ve věcech týkajících se Kanceláře prezidenta republiky navenek. Řídí a kontroluje činnost Kanceláře a odpovídá za ni. Schvaluje vnitřní předpisy Kanceláře, předkládá návrh rozpočtu kapitoly Kanceláře, zřizuje podřízené příspěvkové organizace a schvaluje jejich organizaci. Vedoucí Kanceláře prezidenta republiky přímo řídí Sekci vnitřní a Kabinet vedoucího Kanceláře. Z výkonu své funkce je odpovědný prezidentu republiky, který mu ukládá úkoly. V současné době tuto funkci zastává Vratislav Mynář, který byl kancléřem prezidenta Miloše Zemana celé jeho funkční období deseti let. (Hrad)


Pravá ruka Andreje Babiše

Pokud by se prezidentem stal Andrej Babiš, stala by se jeho kancléřkou někdejší vedoucí Úřadu vlády Tünde Bartha. Bartha byla od roku 2015 vedoucí kabinetu na ministerstvu financí. Když se stal Andrej Babiš premiérem, začala pracovat jako vedoucí odboru Kabinetu předsedy vlády a po nástupu druhé vlády Andreje Babiše byla náměstkyní pro řízení Kabinetu předsedy vlády. Nakonec byla pověřena řízením Úřadu vlády. Ještě předtím však Bartha, pocházející z Kráľovského Chlmce na východním Slovensku, pracovala pro miliardáře Zdeňka Bakalu jako jeho osobní tajemnice. Na toto místo přešla od Bakalova maďarského společníka Petera Kadase. 


„Tünde je moje pravá ruka a trávíme spolu skoro celý pracovní den. Už jen to, že Tünde se mnou dokáže držet krok a ještě jí zbývá energie se se mnou hádat, vám napoví, jak je to ostrá ženská. A moc se jí omlouvám, protože když něco nefunguje, jsem na ni zlej. Ale mám ji rád a ona ví, že jsem z jiné planety,“ napsal k Tünde Bartě Andrej Babiš ve statusu na Facebooku v roce 2019. 

Tünde Bartha, Andrej Babiš.
Tünde Bartha, Andrej Babiš. Zdroj: ČTK/Říhová Michaela


Andrej Babiš Barthu veřejnosti více představil v rámci své předvolební kampaně, když účinkovala jako hostka v jeho talk show moderované poslancem Alešem Juchelkou. Zde vzpomínala například na zahraniční cestu do Washingtonu, kam Babiše tehdy jako premiéra doprovázela. Kromě návštěvy Donalda Trumpa doprovázela expremiéra také na setkáních s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem, bývalou německou kancléřkou Angelou Merkel, ale také s maďarským prezidentem Viktorem Orbánem.

7. července 2023 7:30 Čas čtení 2:29 Shrnujeme: Zelenskyj v Praze. S kým se ještě sejde a o čem budou jednat? Shrnujeme: Zelenskyj v Praze. S kým se ještě sejde a o čem budou jednat?

Právě setkání Andreje Babiše a Viktora Orbána vyvolalo v české společnosti odmítavé reakce, jelikož jej Andrej Babiš mimo jiné označil za svého přítele. V těchto prezidentských volbách má Bartha důležitou roli v prezidentské kampani, na které s marketingovým týmem spolupracuje. 

Pavel chce k sobě šéfku Senátu

Také Pavel chce k sobě na Hrad jako kancléřku ženu, jde konkrétně o šéfku Kanceláře Senátu Janu Vohralíkovou. Vohralíková o sobě tvrdí, že sbírala zkušenosti ve všech sférách společnosti. Pracovala sedm let ve vedoucích pozicích v neziskových organizacích, osm let v řídicích pozicích ve státní správě a pět let jako členka představenstva ve společnosti ANECT. Vohralíková začínala s oživením YMCA v Česku, což je nejstarší a největší mládežnická organizace na světě, ale dohlížela třeba také na investice na České zemědělské univerzitě v Praze, poslední roky vede Kancelář Senátu. Tam ale nyní končí, Vohralíková chce ze Senátu odejít ke konci února, ať už Pavel vyhraje, či nikoliv.

Jana Vohralíková.
Jana Vohralíková. Zdroj: ČTK/Deml Ondřej


Do funkce kancléřky Senátu ji vybral bývalý předseda Senátu Jaroslav Kubera. Nyní si ji k sobě jako kancléřku vybral vítěz prvního kola prezidentských voleb Petr Pavel. „Hlavními kritérii pro mě byla odborná způsobilost, praktická zkušenost s řízením podobné kanceláře, jazyková dovednost, schopnost profesionálně vést tým a zároveň v něm udržovat dobrou atmosféru,“ uvedl k jejímu výběru Pavel.


Nástupce Jiřího Ovčáčka

Tiskový odbor zajišťuje publicitu veřejných vystoupení prezidenta republiky ve sdělovacích prostředcích, organizuje tiskové konference a operativní styk prezidenta republiky s novináři. Součástí Odboru tiskového je Oddělení tiskového mluvčího a tiskové služby. V současné době tuto funkci zastává Jiří Ovčáček, který byl mluvčím prezidenta Miloše Zemana celé jeho funkční období deseti let. (Hrad)


Kromě kancléřek mají prezidentští kandidáti jasno také o svých mluvčích. Předseda hnutí ANO Andrej Babiš by na Hrad přivedl svého komunikačního manažera Vladimíra Vořechovského. Ten dříve pracoval jako hlavní editor zpráv v televizi Nova. Následně pracoval jako manažer PR a marketingu skupiny Agrofert a poté se přemístil do politiky a hnutí ANO. Kromě předsedy pomáhá Vořechovský také ministrům či poslancům za hnutí ANO. 

Tünde Bartha a Vladimír Vořechovský.
Tünde Bartha a Vladimír Vořechovský. Zdroj: Profimedia/Petr Topič

Petr Pavel by si za svou mluvčí vybral taktéž svou současnou manažerku komunikace – Markétu Řehákovou. Řeháková začínala jako novinářka Hospodářských novin, po roce přešla na pozici analytičky do Semantic Visions, odtud po sedmi měsících přešla k Pavlovi do jeho iniciativy Spolu silnější, kde nyní devátým měsícem funguje jako manažerka komunikace. K jejímu současnému působení se však už mezi novináři objevují výhrady.

Novinář Deníku N Filip Titlbach například přímo v podcastovém rozhovoru s Petrem Pavlem a později pro redakci Newsroomu ČT24 uvedl, že se Řeháková snažila zasáhnout do toho, jak dlouho se má Titlbach bývalého generála ptát na jeho komunistickou minulost, a uvedla, že pokud by toto téma zabralo více než 20 % rozhovoru, Petr Pavel se na něj nedostaví.  

 
„On vůbec nezmínil, že ten jediný důvod, proč nechceme hovořit většinu rozhovoru na téma minulost, je to, že jsme na toto téma v Deníku N hovořili třikrát,“ reagovala Řeháková na slova novináře. „Do nezávislé novinařiny nepatří, abychom dostávali od mluvčích povely, jak dlouho se můžeme s tím kandidátem bavit,“ reagoval Titlbach pro Newsroom ČT24.

Markéta Řeháková.
Markéta Řeháková. Zdroj: ČTK/Hájek Ondřej
Domů
Sdílet
Diskuse