Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kuni Nguyenová
19. ledna 2023 8:37
Čas čtení 0:56

Vejce meziročně zdražila skoro o dvojnásobek. Kde je koupit levněji?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Vejce meziročně zdražila skoro o dvojnásobek. Kde je koupit levněji?
Zdroj: Unsplash/Morgane Perraud/volně k užití

Vejce v souvislosti s ptačí chřipkou raketově zdražují. Díky slevovým akcím je však stále možné zakoupit je i levněji.

Jak vyplývá z dat Českého statistického úřadu, vejce za poslední rok zdražila až dvojnásobně. Zatímco před rokem v lednu stálo balení vajec po 10 kusech v průměru 35,86 koruny, nyní se jeho ceny pohybují kolem 61,36 koruny. V přepočtu jde o zhruba 6 korun za jedno vejce.

Více se dozvíš v našem grafu:

Důvodem rostoucích cen je nejen zdražování nákladů v zemědělství, ale také ptačí chřipka, která se šíří v českých drůbežích velkochovech. Jak jsme tě dříve informovali, v obci Brod nad Tichou na Tachovsku museli kvůli nákaze utratit všechny nosnice, kterých bylo v chovu cca 750 tisíc. Odborníci proto předpokládají, že kvůli tomu hrozí další zdražování vajec v obchodech.  

Petra Punčochová, ředitelka společnosti Česká vejce, uvedla, že jen za polovinu ledna bylo v tuzemsku vyhlášeno osm ohnisek ptačí chřipky. Upozorňuje však, že nedostatkem vajec Česko netrpí. „Není problém sehnat vejce v obchodech, není potřeba si dělat žádné zásoby,“ uklidňuje veřejnost v rozhovoru pro ČT24.

Když se ale poštěstí, v některých obchodech v rámci akcí mohou lidé sehnat vejce i levněji. Například do příštího úterý (24. ledna) si zákazníci v řetězcích Billa a Globus koupí balení třiceti vajec velikosti M za 140 korun, v Albertu si pořídí balení po 10 kusech za 50 korun. Do příští středy (25. ledna) mohou využít nabídku Penny Marketu, který prodává dvacet kusů velikosti M za 100 korun. Ve všech obchodních řetězcích tě tak nyní jedno vejce vyjde na přibližně pět korun.

Domů
Sdílet
Diskuse