Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
20. ledna 2023 8:26
Čas čtení 1:10

Zeman chtěl zastavit vyšetřování hradních kauz. Fiala mu to zatrhl

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Zeman chtěl zastavit vyšetřování hradních kauz. Fiala mu to zatrhl
Zdroj: FOTO TASR - Oliver Ondráš

Prezident chtěl zastavit trestní stíhání, která by mohla případně přijít, ve dvou případech: v rámci případu skartování vrbětických dokumentů a úniků informací Bezpečnostní informační služby na Hrad, uvedl Deník N.

Prezident Miloš Zeman měl mít zájem na zastavení případných trestních stíhání ve dvou kauzách, které se týkají Pražského hradu. Informoval o tom Deník N. První z nich má být případ skartování vrbětické zprávy, již následně nemohla prozkoumat policie. Druhá se týkala úniků informací Bezpečnostní informační služby na Hrad. K platné abolici ale prezident potřeboval podpis premiéra, jejž nezískal. Petr Fiala (ODS) ji odmítl podepsat.

29. ledna 2022 17:00 Čas čtení 1:32 Tajný spis k Vrběticím byl údajně skartován, policie jej chtěla prozkoumat kvůli otiskům prstů. Hrad pochybení odmítá Tajný spis k Vrběticím byl údajně skartován, policie jej chtěla prozkoumat kvůli otiskům prstů. Hrad pochybení odmítá

Zeman při svém nástupu do funkce skoro před 10 lety avizoval, že až na výjimky nebude chtít udělovat prezidentské milosti. Daný slib nicméně porušil několikrát, zejména u lidí, kteří mu byli blízko. Ani jeho voliči mu údajně nechtěli odpustit milost pro dřívějšího šéfa Lesní správy Lány Miloše Baláka v kauze těžby kamene, kterému odpustil tříletý trest vězení a pokutu 1,8 milionu korun.

Chránit nejbližší

Prezident se měl také snažit orodovat v dalších případech, které byly již závažnějšího charakteru. Většina lidí má stále v živé paměti kauzu ohledně skartování tajného spisu ke kauze výbuchu muničního skladu ve Vrběticích, podle kterého měli mít detonace na svědomí agenti ruské vojenské rozvědky GRU. 

Jak jsme tě tehdy informovali, policie se to měla dozvědět ve chvíli, kdy na Hrad přišla, aby prověřila, zda na utajovaném dokumentu Bezpečnostní informační služby (BIS) nebyly otisky prstů či stopy DNA někoho, kdo neměl povolení seznamovat se se spisem. Hradní kancléř Vratislav Mynář ani poradce Martin Nejedlý totiž neměli bezpečnostní prověrky. Oba zmínění odmítli, že by se s dokumentem jakkoliv seznamovali. Prokázat jejich vinu však po skartaci nebylo možné.

Druhý případ se měl zase týkat úniků informací BIS na Pražský hrad. V obou případech měl prezident poslat písemnou žádost premiéru Petru Fialovi (ODS) o spolupodpis abolice, která by znemožnila zahájit případná trestní stíhání. Dle informací Deníku N se tak nestalo, jelikož premiér Fiala odmítl abolici, tedy nepřípustnost trestního stíhání, podepsat.

Domů
Sdílet
Diskuse