Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. ledna 2022 17:00
Čas čtení 1:32
Ondřej Jarůšek

Tajný spis k Vrběticím byl údajně skartován, policie jej chtěla prozkoumat kvůli otiskům prstů. Hrad pochybení odmítá

Tajný spis k Vrběticím byl údajně skartován, policie jej chtěla prozkoumat kvůli otiskům prstů. Hrad pochybení odmítá
Zdroj: TASR/Martin Baumann
NEWS MILOŠ ZEMAN ÚTOK VE VRBĚTICÍCH
Uložit Uložené

Policie chtěla zjistit, zda se k utajovanému dokumentu nedostal někdo nepovolaný. Hrad jakékoliv pochybení odmítá, žádný dokument určený k archivaci prý skartován nebyl.

Radiožurnál a týdeník Respekt v sobotu informovaly o tom, že podle jejich zjištění Pražský hrad nechat skartovat tajnou zprávu, podle které měli mít výbuchy ve Vrběticích na svědomí agenti ruské vojenské rozvědky GRU. Policie se to měla dozvědět ve chvíli, kdy na Hrad přišla, aby prověřila, zda na utajovaném dokumentu Bezpečnostní informační služby (BIS) nebyly otisky prstů či stopy DNA někoho, kdo neměl povolení se se spisem seznamovat.

Ke skartaci údajně došlo „omylem“ 

Dokument BIS byl určen prezidentu republiky Miloši Zemanovi. Členové jeho nejbližší okolí, jmenovitě poradce Martin Nejedlý či kancléř Vratislav Mynář, nemají bezpečnostní prověrku opravňující k tomu, aby se se spisem tohoto typu seznamovali.

Doporučeno
Nahý Si Ťin-pching a olympijské oprátky. Český spolek u příležitosti ZOH vyzval k bojkotu Číny Nahý Si Ťin-pching a olympijské oprátky. Český spolek u příležitosti ZOH vyzval k bojkotu Číny 25. ledna 2022 15:30

Mynář však odmítá, že by se s dokumentem seznamoval. „Máte zajímavé informace. Jelikož já tento druh adrenalinového sportu v podobě nezákonných úniků bezpečnostních informací nepěstuji, neboť ctím zákony České republiky, na Vaše dotazy ani náznakem odpovídat nebudu,“ sdělil kancléř Radiožurnálu.

Radiožurnálu a Respektu měl nejmenovaný zdroj z prezidentova okolí sdělit, že ke skartaci  dokumentu v utajovaném režimu D (důvěrné) došlo „omylem“.

Vše proběhlo dle předpisů, tvrdí KPR 

Po zveřejnění informací Kancelář prezidenta republiky (KPR) informovala, že „ve dnech 29. listopadu až 1. prosince 2021 byly skartovány vyřazené utajované písemnosti z minulých let, přes 500 čísel jednacích.“

Podle KPR „všechny skartované spisy bez výjimky byly v souladu s platnými právními předpisy vyřazeny, prošly archivním dohledem a byly určeny ke zničení“. Žádný spis určený k archivaci prý skartován nebyl. Ve všech případech šlo o spisy, jejichž původcem nebyla KPR a obsah je tedy uchován v archivech jiných státních institucí,“ dodává KPR.

Původcem dokumentu o údajném zapojení ruských agentů do výbuchu ve Vrběticích nebyla KPR, vypracovala jej Bezpečnostní informační služba (BIS). 

Doporučeno
PŘEHLED: Rýma, bolest hlavy a únava. Toto jsou nejčastější příznaky omikronu PŘEHLED: Rýma, bolest hlavy a únava. Toto jsou nejčastější příznaky omikronu 27. ledna 2022 19:58

Dokument byl na Pražský hrad doručen 7. dubna 2021. Policie chtěla zjistit, zda se s dokumentem neseznamoval někdo jiný před tím, než jej dostal prezident. Ten se s ním měl údajně seznámit až 17. dubna. Podle KPR však není pravda, že by trvalo 10 dní, než se s ním Zeman seznámil.

„Panu prezidentovi byl spis předán po jeho příjezdu na Pražský hrad v nejbližším termínu, tedy dne 13. dubna 2021 dopoledne (10., 11. dubna, sobota a neděle). Nezakládá se na pravdě, že by prezident republiky obdržel spis po deseti dnech od doručení, jak uvádějí některá média,“ dodává Kancelář prezidenta republiky.

Mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej k záležitosti žádné informace neposkytl.

Domů
Sdílet
Diskuse