Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Kuni Nguyenová
20. ledna 2023 18:45
Čas čtení 1:22

„Musíme více mluvit o vagíně.“ Starosta New Yorku otevřeně promluvil o ženském zdraví a potratových pilulkách zdarma

Kategorie:
News
Uložit Uložené
„Musíme více mluvit o vagíně.“ Starosta New Yorku otevřeně promluvil o ženském zdraví a potratových pilulkách zdarma
Zdroj: Wikicommons/volně k užití

V New Yorku se boří tabu o ženském těle.

Eric Adams, starosta amerického města New York, v úterý během svého projevu na radnici prohlásil, že je čas ukončit tabu a otevřeně mluvit o vagíně a zdraví žen. Informoval o tom New York Post.

„Musíme zajistit, aby o ženy, které se o nás staraly, bylo postaráno, když to nejvíce potřebují. To je náš slib a náš závazek učinit z města lídra v oblasti péče o zdraví žen,“ uvedl starosta ve své řeči. Část z ní také zveřejnil na sociálních sítích. 

Zdraví a zdravotní péče se totiž podle něj příliš dlouho soustředily kolem mužů. „Pokud by muži měli menstruaci, stěry a menopauzu, dostali by placenou dovolenou, a pokud by muži mohli otěhotnět, neviděli bychom, jak by se Kongres snažil schválit zákony omezující potraty. Ženy přitom tvoří většinu spotřebitelů zdravotní péče,“ řekl Adams ve svém překvapivém monologu. 

2. května 2024 15:42 Čas čtení 0:57 Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie

Upozornil na to, že ženské tělo je pro veřejnost tématem, o kterém nikdo nechce mluvit. „Můžeme mluvit o erektilní dysfunkci, ale ne o stimulaci klitorisu – něco je špatně. Něco je prostě špatně,“ sdělil starosta svým občanům. 

Potratové pilulky zdarma

Anne Williams-Isom jakožto Adamsova náměstkyně primátora pro zdravotnictví a lidské služby uvedla, že byla z jeho projevu nadšená. „Starosta za mnou přišel a řekl: ‚Myslím, že musíme více mluvit o vagíně.‘ Říkala jsem si: ‚Cože?‘ Nikdy mě nepřestane udivovat,“ řekla NY Postu Williams-Isom.

Starosta a městská rada v loňském roce schválili balíček zákonů, které mají ženám usnadnit přístup k interrupčním službám, včetně pilulek k ukončení těhotenství. Adams uvedl, že město nyní poskytne potratové pilulky mifepriston a misoprostol ve čtyřech zdravotních klinikách.

Údajně se New York stane první obcí v zemi, která je bude ve zdravotnických klinikách nabízet zdarma. Každá žena tak může získat přístup k reprodukční péči bez ohledu na barvu pleti, příjmovou skupinu, genderovou identitu nebo stát, ze kterého pochází.

Domů
Sdílet
Diskuse