Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
23. ledna 2023 14:40
Čas čtení 1:55

Babiš po kritice koriguje svá slova o kolektivní obraně NATO. Reagovali čeští ministři i zahraniční média

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Babiš po kritice koriguje svá slova o kolektivní obraně NATO. Reagovali čeští ministři i zahraniční média
Zdroj: TASR/AP

„Jen jsem si nechtěl ani představit, že by mohlo dojít ke 3. světové válce,“ zdůvodnil Babiš svá tvrzení o tom, že by české vojáky na pomoc nevyslal.

Prezidentský kandidát Andrej Babiš uvedl, že článek 5, tedy kolektivní obranu NATO, nezpochybnil. Jde prý pouze o překrucování jeho slov, která padla během předvolební debaty v neděli na České televizi. Tam na otázku moderátora Martina Řezníčka, zda by v případě útoku na Polsko nebo pobaltské státy poslal na pomoc české vojáky, uvedl, že v žádném případě.

Kromě Pavla reagoval premiér i další členové kabinetu

„Zásadně odmítám snahu překrucovat moje výroky, které padly během včerejší debaty. Nikdy jsem článek 5, tedy kolektivní obranu NATO, nezpochybnil. Jen jsem si nechtěl ani představit, že by mohlo dojít ke 3. světové válce. Proto politici musejí usilovat o mír a zabránit válce. Z kontextu debaty to bylo jasné,“stálo v pondělním statusu Andreje Babiše na Facebooku. Předseda hnutí ANO a někdejší premiér doplnil, že to samé napsal i polskému premiérovi Morawieckému a požádal prezidenta Zemana, aby totéž řekl prezidentu Dudovi.

Svá slova se už po skončení debaty snažil dovysvětlit i na Twitteru: „V duelu České televize jsem vůbec nechtěl odpovídat na hypotetickou otázku o napadení Polska nebo Pobaltí. Jsem přesvědčený, že se to nestane, a nechci to vůbec připouštět. Je zodpovědností světových politiků, aby válce zabránili. Pokud by ale došlo reálně k napadení, pochopitelně bych dodržel článek 5. O tom není debata.“

„Jsme v bezpečí díky členství v NATO, jehož páteří je princip kolektivní obrany. A pan Babiš ho včera v debatě popřel. Později si uvědomil, co provedl, a opravoval se. Kdyby to udělal jako prezident, byl by to skandál v celém NATO. Takový chaos si dovolit nemůžeme,“zareagoval Babišův protikandidát Petr Pavel. Později uvedl, že kdyby se stal prezidentem, vedla by jeho druhá zahraniční cesta do Polska, aby „našeho dobrého souseda a přátele z Pobaltí ujistil, že ctíme dohody a Andrej Babiš nemluví za nás“.

7. února 2024 17:36 Čas čtení 0:24 Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun

Proti Babišovým slovům v nedělní debatě se ohradili i někteří členové vlády. Premiér Petr Fiala (ODS) vyzval k tomu, aby byl prezidentský volební souboj veden s ohledem na zájmy a závazky naší země. 

Podle Lipavského Babiš poškodil Česko v zahraničí

Podle ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) Babiš svými výroky jednoznačně poškodil Česko v zahraničí. „Díky členství v NATO a našemu spojenectví s dalšími zeměmi jsme součástí nejsilnější vojenské organizace na světě. Zpochybňování těchto spojeneckých závazků ohrožuje naši bezpečnost,“napsal„Ubezpečit v jeden moment 29 státníků zemí Severoatlantické aliance, že se na ně Česká republika v případě jejich napadení vykašle, je opravdu velký diplomatický majstrštyk,“poznamenala ironicky ministryně obrany Jana Černochová (ODS). 

Toho, co padlo v debatě, si všimla i zahraniční média z Polska, Litvy nebo Ukrajiny. „Píší mi i z Izraele, USA, Německa,“doplnil novinář Filip Horký.

Domů
Sdílet
Diskuse