Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová TASR
23. ledna 2023 v 17:16
Čas čtení 1:05

Lavrov obviňuje Západ, že zabránil jednáním o konci války na Ukrajině. USA přitom v minulosti jednání nevyloučily

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Lavrov obviňuje Západ, že zabránil jednáním o konci války na Ukrajině. USA přitom v minulosti jednání nevyloučily
Zdroj: Russian Foreign Ministry Press Service/AP

Ruský ministr zahraničí to uvedl během návštěvy Jihoafrické republiky.

Moskva byla v prvních měsících války ochotna s Ukrajinou jednat, Spojené státy americké a další západní země však Ukrajině poradily, aby s tím nesouhlasila. V pondělí to uvedl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Rusko čeká společné cvičení s JAR a Čínou

„Je dobře známo, že jsme podporovali návrh ukrajinské strany jednat už na začátku speciální vojenské operace,“řekl Lavrov během návštěvy Jihoafrické republiky. Obě delegace se podle něj na konci března dohodly, že chtějí konflikt vyřešit. USA, Velká Británie a některé evropské země však podle ruského ministra zahraničí Ukrajině řekly, že k dosažení dohody je ještě příliš brzy, a režim v Kyjevě se k přípravám na jednání již nevrátil.

Rusko přitom požadavky Kyjeva a Západu na úplné stažení z Ukrajiny odmítá. Podle deníku The Washington Post americký prezident Joe Biden naznačil, že by byl s Putinem ochoten jednat pouze v případě, pokud by ruský prezident prokázal, že chce invazi ukončit. 

Lavrov v Pretorii jednal s ministryní zahraničí Jihoafrické republiky (JAR) Naledi Pandor. Rusko usiluje o posílení svých vztahů s nejrozvinutější africkou zemí, která je jeho spojencem. JAR patří k sedmnácti africkým státům, které se v březnu 2022 zdržely při hlasování o rezoluci OSN odsuzující ruskou invazi na Ukrajinu.

24. května 2024 v 8:00 Čas čtení 4:36 Už dávno to není magické místo. Rusové na Bali ve velkém skupují nemovitosti a celé pláže, založili si tu Novou Moskvu Už dávno to není magické místo. Rusové na Bali ve velkém skupují nemovitosti a celé pláže, založili si tu Novou Moskvu

Země v minulých dnech oznámila, že s Ruskem a Čínou v únoru zorganizuje desetidenní společná námořní vojenská cvičení nedaleko přístavních měst Durban a Richards Bay. Pandor odmítla kritiku těchto cvičení s tím, že jde o přirozenou součást vztahů s Ruskem i Čínou. Podobně se po pondělním společném jednání vyjádřil i Lavrov. „Taková námořní cvičení jsme v minulosti pořádali například s Čínou a Indií. Jsou především protiteroristická,“uvedl a doplnil, že západní země dělají kvůli cvičení zbytečný povyk.

Domů
Sdílet
Diskuse