Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Patočková ČTK
26. ledna 2023 15:41
Čas čtení 1:11

Do konce týdne bude v lékárnách 100 tisíc nedostatkových antibiotik

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Do konce týdne bude v lékárnách 100 tisíc nedostatkových antibiotik
Zdroj: WikimediaCommons/ProjectManhattan/volně k užití

Minulý týden vláda schválila možnost mimořádně dovézt antibiotika z dalších zemí Evropské unie, kde jsou registrovaná. Léky budou mít cizojazyčné obaly, ale české příbalové letáky.

Do konce týdne by mělo být v lékárnách dalších více než 100 000 balení antibiotik. Dodávka léků určených pro český trh měla původně dorazit později. V tiskové zprávě o tom dnes informovalo ministerstvo zdravotnictví. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) urychlenou dodávku zmiňoval už ve středu ve Sněmovně. Informuje o tom ČTK.

Zdravotní pojišťovny budou podle něj hradit mimořádné dodávky léků ze zemí EU od 1. února po dobu až 12 měsíců. „Podařilo se výrazně, asi o měsíc, urychlit dodávku některých léků, především antibiotik s obsahem amoxicilinu a kyseliny klavulánové. Více než sto tisíc balení z těchto plánovaných dodávek je již v Česku v distribuci a do konce týdne by měly být tyto léky v lékárnách. Situace se začíná stabilizovat,“ uvedl v tiskové zprávě náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček, který vede pracovní skupinu k nedostatku léčiv, jež zasedá každý týden ve čtvrtek.

Nedostatek antibiotik trvá už od listopadu 

„Pravidelně jednáme se zástupci distributorů, výrobců léčiv i lékáren, což vede nejen k mimořádným dodávkám a urychlení těch plánovaných, ale také v dlouhodobém horizontu i k posílení dodávek léků tak, abychom v budoucnu případným výpadkům mohli lépe předcházet nebo jejich dopady minimalizovat,“ doplnil ministr Válek.

Minulý týden vláda schválila možnost mimořádně dovézt antibiotika z dalších zemí EU, kde jsou registrovaná. Léky budou mít cizojazyčné obaly, ale české příbalové letáky. Vláda také souhlasila s mimořádnou úhradou těchto léků ze systému veřejného zdravotního pojištění. Podle dřívějšího vyjádření ministra jsou dražší řádově o jednotky korun na balení.

Situace s nedostatkem antibiotik trvá již od listopadu minulého roku. Zlepšení situace na trhu s léky očekává ministerstvo v řádu několika týdnů. Ministr chce vládě letos v březnu předložit novelu zákona o léčivech, která by uzákonila povinnost držet dvouměsíční zásobu léků a výrazně zvýší tresty za neúplnou a neprůkaznou evidenci, jež může být důsledkem vývozu léků do zahraničí. 

Domů
Sdílet
Diskuse