Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
27. ledna 2023 7:51
Čas čtení 1:29

Manuál k 2. kolu prezidentské volby: Kde a jak volit a na co si dát pozor?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Manuál k 2. kolu prezidentské volby: Kde a jak volit a na co si dát pozor?
Zdroj: Refresher/Úřad vlády ČR

Česko v pátek a v sobotu rozhodne o nástupci Miloše Zemana.

Česko si v pátek a v sobotu zvolí novou hlavu státu. Do druhého kola prezidentské volby se dostali bývalý představitel české armády a NATO Petr Pavel a předseda hnutí ANO a někdejší premiér Andrej Babiš. Přinášíme přehled nejdůležitějších informací, které by se ti mohly hodit.

Kdy a kde volit?

Volební místnosti se otevřou v pátek ve 14:00 hodin, lidé mohou přijít odevzdat svůj lístek až do 22:00 hodin. V sobotu začne hlasování v 8:00 a skončí ve 14:00. 

V prezidentských volbách je pouze jeden volební obvod tvořený územím celé republiky. Pozor, nezaměňuj volební obvod a volební okrsek. Každý volič podle svého trvalého bydliště spadá do konkrétního volebního okrsku a v případě účasti ve volbách musí jít volit do volební místnosti daného okrsku. Výjimku mají ti, kteří si vyžádali voličský průkaz a mohou volit v libovolném okrsku v rámci celé České republiky.

Kdo může volit? 

Volit v druhém kole může každý český občan, který nejpozději 28. ledna 2023 dovrší věku 18 let a nemá omezenou svobodu z důvodu ochrany zdraví lidu a omezenou svéprávnost k výkonu práva volit.

Anketa:
Půjdeš k 2. kolu prezidentské volby?
No jasně.
Určitě nepůjdu.
Ještě pořád nevím.
No jasně.
93 %
Určitě nepůjdu.
4 %
Ještě pořád nevím.
4 %

Kde dostanu hlasovací lístky?

Pro druhé kolo volby obdrží voliči hlasovací lístky až ve volební místnosti. Vzorové hlasovací lístky a informace o případných tiskových chybách na hlasovacím lístku jsou zveřejněny ve volební místnosti. Lístky jsou vytištěny pro každého kandidáta samostatně. 

Co musím do volební místnosti přinést?

Do volební místnosti si určitě nezapomeň vzít platný občanský průkaz nebo jakýkoli jiný platný průkaz své totožnosti, například cestovní, diplomatický nebo služební pas či cestovní průkaz. Bez jedné z těchto možností hlasovat nemůžeš.

Pokud volíš mimo místo trvalého bydliště, je potřeba přinést i voličský průkaz. Ten šlo vyřídit do 20. ledna.

Na co si dát pozor při samotné volbě?

Do obálky je potřeba vložit jen jeden hlasovací lístek kandidáta, kterého sis vybral*a, jinak je tvůj hlas neplatný. Lístek se nijak neupravuje. Nepočítají se lístky, které nejsou na předepsaném tiskopise, jsou přetržené nebo nejsou vloženy do úřední obálky.

27. ledna 2023 6:00 Čas čtení 3:50 Prezidentské volby jsou letos nejdražší. Za co všechno platíme 737 milionů korun? Prezidentské volby jsou letos nejdražší. Za co všechno platíme 737 milionů korun?

Kde sledovat výsledky?

Výsledky ze všech 14 866 okrsků začnou komise sčítat po uzavření volebních místností v sobotu od 14 hodin. Výsledky bude průběžně zveřejňovat Český statistický úřad na svém volebním webu.

Sčítání, ale i dění ve štábech obou kandidátů bude samozřejmě sledovat i Refresher, ani u nás ti tak žádná informace neunikne. 

Domů
Sdílet
Diskuse