Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
27. ledna 2023 14:00
Čas čtení 5:11

Prezidentské volby: Zeman naznačil, že volil Babiše. Účast se pohybuje mezi 20 a 30 procenty

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Prezidentské volby: Zeman naznačil, že volil Babiše. Účast se pohybuje mezi 20 a 30 procenty
Zdroj: MZV ČR

Sledujeme živě prezidentské volby.

Shrnutí toho nejdůležitějšího: 

– Druhý den druhého kola prezidentských voleb, během něhož se dozvíme jméno nového prezidenta, sledujeme taktéž on-line. Přenos najdeš zde.
–⁠ Volební místnosti jsou otevřené 27. ledna od 14:00 do 22:00 hodin a 28. ledna od 8:00 do 14:00 hodin.
–⁠ Voliči a voličky mohou vybírat ze dvou kandidátů: Petra Pavla a Andreje Babiše. 
– Oba prezidentští kandidáti již mají odvoleno.
– Současný prezident Miloš Zeman nepřímo uvedl, že dal hlas Babišovi.
– Volební účast se aktuálně pohybuje mezi 20 a 30 procenty.
27. ledna 2023 7:51 Čas čtení 1:29 Manuál k 2. kolu prezidentské volby: Kde a jak volit a na co si dát pozor? Manuál k 2. kolu prezidentské volby: Kde a jak volit a na co si dát pozor?

20:00 – Volební on-line průvodce pro dnešek končí. Dění ve volebních místnostech bude Refresher sledovat i zítra. S námi ti nic neunikne!

19:56 – Česká televize zmapovala podíl promluv obou kandidátů v televizních debatách na ČT, Primě a Nově. Ve všech mluvil déle Andrej Babiš.

19:50 – Studie ukázala, že špatné počasí má vliv na volební účast. Projevuje se hlavně u mladých voličů. Vyplývá to ze studie Kodaňské univerzity, která zkoumala účast dánských voličů v komunálních volbách. O fenoménu si můžeš přečíst v našem článku.

19:42 – Do volebních místností můžeš i s lyžáky! 

19:14 – Velké množství voličů již tradičně evidují v zimních střediscích, například v Lipně nad Vltavou na Českokrumlovsku nebo v šumavské Kvildě. Není se čemu divit, lidé chtějí strávit víkend na horách. Svůj hlas se tak rozhodli odevzdat s voličským průkazem mimo svá trvalá bydliště. (ČT24)

19:00 – Volební místnost v Nové Olešce na Děčínsku se musela kvůli požáru přesunout. Na místě zasahovali hasiči, nikomu se nic nestalo. (ČTK)

18:33 – V Brně volilo k půl páté večer 27,31 procenta voličů, to je více než před pěti lety, kdy byla ve stejnou dobu volební účast 24,05 procenta. (iRozhlas)

18:32 – V Praze dosud volilo nejvíce lidí v Praze 4, a to 30 procent. Praha 5 hlásila účast 26,5 procenta, první městská část 26 procent, Praha 10 hlásí 25,6 procenta voličů a v Praze 3 a 11 to byla čtvrtina. Účast mezi 20 až 25 procenty se pohybovala i v dalších městských částech. (iRozhlas)
 

18:24 – Předseda Senátu Miloš Vystrčil: „Na uklidnění společnosti rozjitřené kampaní bude mít vliv nejen to, kdo se stane prezidentem, ale i s jakým náskokem.“ (Deník N)

18:02  „Hlásím stabilní proud lidí všech věkových kategorií, k večerním hodinám slabší, ale pravidelný. Účast je dle komise podobná jako u prvního kola, větší příval voličů zatím nezaznamenávají,“ reportuje šéfredaktor Refresheru Adam Smeták z volební místnosti na Ortenově náměstí v městské části Praha 7.

volby
Zdroj: REFRESHER/Adam Smeták

17:58 – Češi volí i na Slovensku. Rodiče do volebních místností doprovází i ty nejmenší ratolesti.

17:43 – Volební účast se zatím podle ČTK většinou pohybuje mezi 20 a 30 procenty. V prvním kole touto dobou to bylo podobné.

17:41 – „Už zítra budeme znát jméno nového českého prezidenta. Doufám, že na Hrad vrátí tolik potřebné demokratické a státnické hodnoty, že bude lidi opravdu spojovat a naši zemi dobře reprezentovat,“ napsal na Twitter šéf Pirátů Ivan Bartoš.

17:22 – Svou občanskou povinnost nezapomněla splnit ani moderátorka Refresheru Anna Koucká. Spolu s ní ve volební místnosti v pražském Karlíně odvolily desítky lidí.

volby
Zdroj: REFRESHER/Anna Koucká

17:02 – Odvolil již také exprezident Václav Klaus. Vítěze voleb předběžně požádal, aby k funkci přistupoval s plným respektem, a příznivce poraženého, aby nerozpoutali občanskou válku. (iRozhlas)

16:55 – Volit v Praze na náměstí Jiřího z Poděbrad přišly desítky voličů, reportuje z místa redaktorka Refresheru Kuni Nguyenová.

16:43 – Prezidentský kandidát Andrej Babiš po odevzdání svého volebního hlasu uvedl, že volby jsou referendem o něm. (Deník N)

16:32 – Volí i vojáci na zahraničních misích – třeba v litevské Rukle 🇱🇹. 

16:20 – K tomu, aby lidé přišli k volbám, vyzvala také předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Markéta Pekarová Adamová. „Chci Vás moc poprosit: Přijďte prosím k volbám a nevěřte pomluvám, lžím a řetězovým mailům. Věřte vlastním očím, věřte vlastnímu úsudku a svému srdci,“ napsala na Twitter.

16:05 – V Průhonicích již odvolil také druhý prezidentský kandidát Andrej Babiš (ANO). Do volební místnosti ho doprovodila manželka Monika. „Doufám, že (účast) bude obrovská. Byly průzkumy, že až 84 procent. V prvním kole už byla vysoká, 68 procent. Rozhodují o budoucnosti naší země,“ řekl Babiš. (iRozhlas)

15:56 – Češi volí také v Moskvě, účast ale zatím není příliš vysoká. Dosud volilo méně než deset krajanů.

15:38 – V pražských Dejvicích si desítky voličů a voliček kolem půl čtvrté odpoledne podávají dveře volební místnosti, reportuje z místa editorka Refresheru Eva Soukeníková.

volby praha
Zdroj: REFRESHER/Eva Soukeníková

15:21 – Prezidentský kandidát Petr Pavel už odvolil. Svou občanskou povinnost splnil na obecním úřadě v Černoučku na Litoměřicku, kam jej doprovodila manželka Eva. (Deník N)

15:09 – Češi volí také v ukrajinském Lvově, informovalo ministerstvo zahraniční na Twitteru.

14:55 – Prezidentský kandidát Petr Pavel vyzval lidi, ať přijdou k volbám. 

14:43 – Dosluhující prezident Miloš Zeman odvolil v Lánech za doprovodu manželky Ivany. „Já jsem hlavně rád, že jsou svobodné volby. Vzpomínám si, že na Letenské pláni jsem skončil svůj projev, že potřebujeme svobodné volby, a jsem rád, že jsou. Pokud jde o to, jak jsem volil, to asi víte, já jsem konzistentní a neměním své rozhodnutí v posledních 14 dnech,“ řekl poté, co odevzdal svůj hlas. (E15)

14:36 – V druhém kole prezidentské volby již odvolila neúspěšná kandidátka Danuše Nerudová. Svůj hlas odevzdala v obci Kuřim na Brněnsku. (iRozhlas)
 

14:25 – Český statistický úřad (ČSÚ) na Twitteru připomíná, jak vypadala situace po 1. kole volby letos i v minulosti.

14:19 – Premiér Petr Fiala (ODS) vyzval občany ČR, aby přišli k volbám. „Přijďte, prosím, dnes nebo zítra k volbám. Volte ve prospěch dobré budoucnosti České republiky. Já volím Petra Pavla,“ napsal na Twitteru.

14:16  Oba prezidentští kandidáti v poslední debatě na Radiožurnálu deklarovali, že by v případě své prohry vyzvali své voliče, aby respektovali výsledky voleb. (iRozhlas)

14:07 – Hlasovat by během pátku měli tradičně jak oba kandidáti, tak dosavadní prezident Miloš Zeman, premiér Petr Fiala (ODS) nebo předsedové parlamentních komor a stran. Celkem může hlasovat osm a čtvrt milionu voličů, mezi něž by mohly patřit i čtyři tisícovky prvovoličů. (ČTK)

14:00 – Po celé České republice se otevřely volební místnosti. Dnes (v pátek) můžeš volit do 22:00, zítra (v sobotu) od 8:00 do 14:00.


Refresher pro tebe v pátek i v sobotu sleduje, co nejpodstatnějšího se v souvislosti s prezidentskými volbami děje. Sleduj naši minutu po minutě a buď v obraze.

Domů
Sdílet
Diskuse