Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kuni Nguyenová
27. ledna 2023 18:34
Čas čtení 1:08

Studie ukázala, že špatné počasí má vliv na volební účast. Projevuje se hlavně u mladých voličů

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Studie ukázala, že špatné počasí má vliv na volební účast. Projevuje se hlavně u mladých voličů
Zdroj: TASR/Marko Erd

Vyplývá to ze studie Kodaňské univerzity, která zkoumala účast dánských voličů v komunálních volbách.

K tomu, abychom se mohli zúčastnit volebního hlasování, většinou musíme přizpůsobit své plány, opustit teplo domova a přijít k volební místnosti. A právě špatné počasí může být další překážkou k tomu splnit svoji demokratickou povinnost. Ukázala to nedávná studie z Kodaňské univerzity, podle které se to projevuje zejména u mladých voličů. Na studii upozornila v pátek ČT24

V analýze se výzkumníci zabývali komunálními volbami v Dánsku v období mezi lety 2013 až 2017. Připustili však, že prezidentské jsou z hlediska účasti vyšší, tudíž počasí může v tomto směru hrát menší roli. 

 

„Náš hlavní výsledek se týká celé populace. Když prší, tak na každý jeden centimetr dešťových srážek se o jeden procentní bod snižuje pravděpodobnost, že lidé půjdou k volbám,“ uvedl spoluautor Søren Damsbo-Svendsen v rozhovoru pro ČT24. 

Studie dále ukázala, že ačkoliv předpověď počasí ovlivňuje během voleb celou veřejnost, některé skupiny lidí jsou na ni citlivější. Jsou jimi především mladí lidé. Naopak čím jsou voliči starší a zkušenější, tím je venkovní podmínky téměř neovlivňují. „Mladí voliči jsou mnohem náchylnější k povětrnostním nákladům na hlasování – a více je povzbudí pěkné počasí. Výjimkou jsou ti nejmladší, kteří často bydlí s rodiči. Totéž může platit pro ostatní okrajové voliče, např. imigranty, lidi, kteří žijí sami,“ vysvětlil Damsbo-Svendsen podrobněji na svém Twitteru.

Dodává, že jde také o sílu zvyku. „Čím jste starší, tím víc si na účast ve volbách zvyknete a splníte svoji demokratickou povinnost navzdory špatnému počasí,“ uvedl Damsbo-Svendsen pro ČT24.

Redakce Refresher News sleduje dění během prvního dne finále prezidentských voleb v článku živě. Sleduj jej, aby ti neunikly žádné aktuální informace.
Domů
Sdílet
Diskuse