Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
28. ledna 2023 16:27
Čas čtení 1:06

Výsledky voleb v krajích a obcích: Podívej se, koho volili tvoji sousedé

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Výsledky voleb v krajích a obcích: Podívej se, koho volili tvoji sousedé
Zdroj: Spolu silnější/propagační materiál/volně k užití

Na interaktivní mapě se můžeš podívat, jak se volilo v jednotlivých obcích.

Volby jsou u konce. Do prezidentského úřadu v březnu nastoupí generál ve výslužbě Petr Pavel. Pomocí interaktivní mapy od Českého statistického úřadu (ČSÚ) si můžeš volební hlasování prohlédnout detailněji. Po sečtení 99 procent okrsků má Petr Pavel přes 58 procent hlasů.

TADY se můžeš detailně podívat, jak lidé hlasovali v jednotlivých krajích a obcích.
28. ledna 2023 15:09 Čas čtení 0:43 Petr Pavel byl zvolen novým prezidentem České republiky. Hlasujte v anketě, jak jste s výsledkem spokojení Petr Pavel byl zvolen novým prezidentem České republiky. Hlasujte v anketě, jak jste s výsledkem spokojení

Petr Pavel zvítězil celkem v jedenácti krajích, poražený kandidát Andrej Babiš ve zbylých třech – Ústeckém, Karlovarském a Moravskoslezském. Pavel dle předpokladů získal větší města – hlavní město Prahu, Brno, Plzeň nebo třeba České Budějovice. Babišovi se dařilo zejména v Ústeckém kraji, kde vyhrál ve všech okresních městech.

V obci Černouček, kde Pavel bydlí, vyhrál nově zvolený kandidát takzvaně „na plné čáře“. Svůj hlas mu dalo 252 lidí, Babišovi 25. Bývalý generál ovšem ovládl i Průhonice, kde žije šéf hnutí ANO – a to s 1096 hlasy oproti 435.

Petr Pavel
Zdroj: Refresher/Lucie Kotvalová

Občanský kandidát Petr Pavel vyhrál navzdory překvapení mnohých i v řadě malých obcí. „Politická reprezentace by měla využít, že má mandát i v chudších regionech – a pomoci jim. Aby další volby nebyly zase o boji proti kandidátovi, jehož rodí nedůvěra k establishmentu,“ napsal na Twitteru sociolog a ředitel společnosti PAQ Research Daniel Prokop. 

28. ledna 2023 9:00 Čas čtení 12:36 Volby prezidenta 2023 on-line: Petr Pavel se stal prezidentem. Gratulovala mu celá Evropa Volby prezidenta 2023 on-line: Petr Pavel se stal prezidentem. Gratulovala mu celá Evropa

„Propojení částí společnosti nezávisí pouze na rétorice, ale i na tom, co dělá politická reprezentace pro chudší regiony. Pokud by Pavel svůj apel udržel, bylo by to samozřejmě velmi přínosné,“dodal Prokop.

Pavel uvedl, že výsledky voleb by nerad rozděloval na „poražené“ a „vítěze“. Míní, že většina občanů České republiky souzní s hodnotami, které prosazuje. „Rád budu diskutovat se všemi,“ řekl na tiskovém brífinku.

Redakce Refresher News sleduje dění během druhého dne voleb v článku ŽIVĚ. Sleduj jej, aby ti neunikly žádné aktuální informace.
Domů
Sdílet
Diskuse