Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Kuni Nguyenová
28. ledna 2023 15:09
Čas čtení 0:43

Petr Pavel byl zvolen novým prezidentem České republiky. Hlasujte v anketě, jak jste s výsledkem spokojení

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Petr Pavel byl zvolen novým prezidentem České republiky. Hlasujte v anketě, jak jste s výsledkem spokojení
Zdroj: TASR/AP/Petr David Josek

Po deseti letech zvolili Češi a Češky novou hlavu státu.

Po sečtení více než 80 % okrsků ovládl druhé kolo prezidentských voleb generál ve výslužbě Petr Pavel, který byl s průběžným ziskem 56 % hlasů zvolen novým prezidentem České republiky. Druhou pozici má bývalý premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš s průběžným ziskem 43 % hlasů. Vyplývá to z volebního serveru ČSÚ. Volební účast činila kolem 70 procent.

Anketa:
Jsi spokojený/spokojená s výsledky voleb?
Ano.
Ne.
Ano.
51 %
11640 Hlasů
Ne.
49 %
11054 Hlasů

Vítězem prvního kola před dvěma týdny byl Pavel, který s podporou 35,4 procenta získal 1,98 milionu hlasů. Druhého Babiše s podporou 34,99 procenta tehdy předstihl zhruba o 23 000 hlasů.

Nově zvolená hlava státu po deseti letech vystřídá na Pražském hradě dosluhujícího Miloše Zemana, který ve funkci prezidenta skončí na začátku března. Ten v pátek na dotaz novinářů, zda již má plán, jak prezidentský úřad svému nástupci předá, řekl, že takový plán zatím není a je na to dostatek času během února.

Pavel si vítězství držel od začátku sčítání hlasů. Vítězství mu předpověděly i predikce, podle kterých se prezidentem stane se ziskem více než 58 procent hlasů

Redakce Refresher News sleduje dění během druhého dne voleb v článku živě. Sleduj jej, aby ti neunikly žádné aktuální informace.
Domů
Sdílet
Diskuse