Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová Eva Soukeníková
28. ledna 2023 17:13
Čas čtení 4:01

Andrej Babiš prohrál prezidentské volby. Mladí nikdy nebyli naší silnou voličskou základnou, zní z ANO (Reportáž)

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Andrej Babiš prohrál prezidentské volby. Mladí nikdy nebyli naší silnou voličskou základnou, zní z ANO (Reportáž)
Zdroj: REFRESHER/Dávid Marcin

Dlouhé hodiny čekání prokládané bramborovým salátem z cateringu. Takový byl den ve volebním štábu neúspěšného prezidentského kandidáta Andreje Babiše.

Refresher strávil den ve volebním štábu neúspěšného prezidentského kandidáta Andreje Babiše (ANO), který by se dal popsat především jako dlouhé čekání. To sice bylo možné prokládat řízečky, bramborovým salátem či dalšími pochutinami z cateringu, avšak ani to atmosféru příliš nezachránilo. Členové hnutí ANO se od novinářů víceméně distancovali, Andrej Babiš (ANO) ale v první reakci na volební výsledek přijal porážku s pokorou. 

28. ledna 2023 15:09 Čas čtení 0:43 Petr Pavel byl zvolen novým prezidentem České republiky. Hlasujte v anketě, jak jste s výsledkem spokojení Petr Pavel byl zvolen novým prezidentem České republiky. Hlasujte v anketě, jak jste s výsledkem spokojení

Andrej Babiš uznal porážku, nezapomněl si rýpnout do pětikoalice

Do volebního štábu na Chodově přijel Andrej Babiš jen pár minut před čtvrtou hodinou, kdy už bylo o výsledku prezidentské volby rozhodnuto. Po příjezdu odmítl komunikovat s novináři a spolu s manželkou Monikou Babišovou se odebral do horní části volebního štábu, kde se pozdravil s přítomnými členy hnutí ANO. Z balkónu, na který je vidět z prostoru pro novináře jen stěží, zněl dlouhý potlesk. Během několika minut ale Babiš předstoupil před novináře.

„Uznávám porážku,“ započal svou řeč. Výsledek volby však označil za famózní a zdůraznil, že získal více hlasů než strany pětikoalice v posledních volbách do Poslanecké sněmovny. Své podporovatele vyzval, aby prohru přijali. 

„Jsem přesvědčen, že jste to nebyli vy, kteří dělali ty různé ataky. Prosím, aby voliči Petra Pavla neničili majetek mého nejbližšího týmu, aby nenapadali jejich děti ve školách, aby lidi, kteří podporují hnutí ANO, nepřicházeli o práci, aby přestalo to násilí,“ řekl s tím, že on negativní kampaň nedělá. 

Předseda hnutí ANO a neúspěšný kandidát následně poděkoval všem příznivcům, členům hnutí ANO (v průběhu své řeči tedy zapomněl křestní jméno poslance Aleše Juchelky), a hlavně své manželce Monice. 

19. dubna 2024 8:00 Čas čtení 5:30 „Bábě uřežu hlavu a dám ji na televizi.“ Sadista Tvrdík zmasakroval vlastní rodinu, bál se ho i šéf pražské mordparty „Bábě uřežu hlavu a dám ji na televizi.“ Sadista Tvrdík zmasakroval vlastní rodinu, bál se ho i šéf pražské mordparty

„Přeju vám svět bez Babiše, zapomeňte na Babiše. Zkuste žít bez Babiše, přestaňte ráno vstávat s nenávistí k Babišovi a večer usínat,“ uzavřel svou řeč.

Andrej Babiš
Zdroj: Refresher/David Marcin

Havlíček: Mladí nikdy nebyli naší silnou základnou

Ještě několik hodin předtím však byl ve štábu klid. Až krátce po druhé hodině se do volebního štábu na Chodově začali sjíždět členové hnutí ANO. Mezi prvními byla poslankyně Klára Dostálová a jen pár minut poté přijel také poslanec Karel Havlíček. Redakci Refresheru zajímalo, jak se hnutí ANO pokouší oslovit mladé voliče. Podle analýz z posledních několika voleb totiž politici z hnutí ANO výrazně neoslovili lidi v kategorii 18–⁠34 let.
 

„V současné chvíli nedokáži říct, zda se panu Babišovi podařilo zacílit i na mladé, ale na našich mítincích jsme viděli jak starší generace, tak mladší. Je pravda, že mladí nikdy nebyli naší silnou základnou, ale je to pro nás výzva do budoucna a musíme na tom pracovat. ANO je jednoznačně nejsilnějším hnutím v České republice, které z posledních několika voleb vždy odešlo jako vítěz,“ odpověděl Havlíček na dotaz Refresheru. 

Karel Havlíček
Zdroj: REFRESHER/Dávid Marcin

Poslankyně Alena Schillerová přijela do volebního štábu ve chvíli, kdy bylo sečteno zhruba 45 % hlasů. Před novináři přiznala, že prozatímní vývoj ukazuje, že se novým českým prezidentem stane Petr Pavel. „Nevím, kolik je teď sečteno, ale nebudu popírat, že to směřuje k vítězství Petra Pavla. Asi by ode mě bylo velmi divné, kdybych to neřekla,“ komentovala poslankyně průběh sčítání. 

18. dubna 2024 17:43 Čas čtení 1:52 Guardian píše o Praze. Pozastavil se nad rostoucím bezdomovectvím Guardian píše o Praze. Pozastavil se nad rostoucím bezdomovectvím

„Já Instagram miluju, to víte. A mám spoustu nápadů, jak právě na sítích oslovit mladé voliče,“ řekla redakci Refresheru exministryně Schillerová s tím, že si je vědoma toho, že mladé voliče hnutí oslovit příliš nedokáže. Nezmínila však přesné důvody, redakci jen zdůraznila, že chce sociální sítě, respektive Instagram, více zapojit i mezi ostatní kolegy.

Podle Aleše Juchelky nemá hnutí ANO o mladé voliče nouzi. „Proč se neptáte na to, proč ostatní nedokáží sehnat hlasy starších? Na mé talkshow chodili mladí lidé. Hnutí ANO volí mladí lidé,“ odpověděl Aleš Juchelka (ANO) na otázku Refresheru, proč ANO nedokáže zaujmout mladé voliče.

Podle dat sociologů z PAQ Research ale například ve volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2021 získalo hnutí ANO podporu pouhých 13 procent lidí ve věku 18–⁠34 let.

Alena Schillerová
Zdroj: REFRESHER/Dávid Marcin

Zájem mladých o hnutí ANO však podle předsedkyně Mladého ANO roste

Během čekání na tiskovou konferenci neúspěšného prezidentského kandidáta Andreje Babiše (ANO) měl Refresher možnost prohodit pár slov s předsedkyní Mladého ANO Markétou Plesníkovou. „Pomáhala jsem shánět lidi do publika, když jsme šli podpořit Andreje Babiše, sama jsem tam byla přítomna a jako Mladé ANO jsme vydali příspěvek na podporu pana Babiše a jeho kandidatury,“ komentovala Plesníková zapojení se do prezidentské kampaně. 

17. dubna 2024 12:00 Čas čtení 0:10 KVÍZ: Poznáš české hory na slepé mapě? KVÍZ: Poznáš české hory na slepé mapě?

Refresher zjišťoval i to, jaká témata podle Plesníkové nejvíce zajímají mladé. „Teď aktuálně to byly prezidentské volby, kromě toho to byla také obava do budoucna, jak to bude vypadat po volbách, a další témata, o která se mladí zajímali vždy. Například nárůst cen týkajících se školného, životní prostředí, úprava definice znásilnění, sexualizované násilí a další,“ odpověděla. 

Podle Plesníkové se Andreji Babišovi oslovit mladé podařilo. „Myslím si, že ano. Reflektuji to i tím, že máme spoustu nových zájemců o členství. Takže ano, myslím, že se nám podařilo mladé oslovit a uvidíme, jak se to promítne do výsledků. Doufám ve výhru, ale pravděpodobně bude těsná, jedna z nejtěsnějších, která kdy byla,“ dodala předsedkyně Mladého ANO.

Mladé ANO má v současné době přibližně 100 členů. Podle Plesníkové bude členů přibývat, neboť mladé sdružení plánuje intenzivnější a celoroční spolupráci s hnutím ANO.

Monika Babišová a Andrej Babiš.Monika Babišová a Andrej Babiš.Hnutí ANO.Monika Babišová a Andrej Babiš.
Zobrazit galerii
(21)

Hnutí ANO se od novinářů distancovalo, největší rozruch vzbudil catering

Ačkoli se novináři ve volebním štábu Andreje Babiše (ANO) začali scházet již před 11. hodinou odpolední, členové hnutí ANO zamířili na Chodov až po druhé hodině odpolední. A na rozdíl od Fora Karlín, kde slavil úspěch nově zvolený český prezident Petr Pavel, vládla na Chodově spíše komorní atmosféra. Jelikož i průzkumy naznačovaly prohru Andreje Babiše, mnozí tak i podle toho, co redakce Refresheru odposlechla od kolegů z jiných redakcí, počítali s tím, že slavit se tady nebude. A měli pravdu.

16. dubna 2024 7:00 Čas čtení 4:41 Jedna návštěva Vietnamu změnila můj pohled na svět. Proč jsem nyní v Česku nešťastná? Jedna návštěva Vietnamu změnila můj pohled na svět. Proč jsem nyní v Česku nešťastná?

Po většinu dne novináři postávali, snažili se odchytit přítomné členy hnutí ANO a největší poprask pak, možná trochu ironicky, vzbudil catering, který byl servírován po půl jedné hodině odpolední. Guláš, kuřecí řízečky, bramborový salát nebo větrníčky.

andrej babiš bramborový salát
Zdroj: REFRESHER/Dávid Marcin

Protože členové hnutí ANO s novináři spíše nekomunikovali a po většinu času posedávali v horní časti prostor volebního štábu, nezbývalo než reportovat právě nabídku cateringu. Ten se asi jako jediný hnutí ANO povedl. U chroupání řízků pak mnozí koukali na záběry z Fora Karlín, kde se skandovalo, pískalo a fandilo Petru Pavlovi. 

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený REFRESHER News CZ (@refreshernews.cz)

Domů
Sdílet
Diskuse