Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
4. února 2023 v 10:26
Čas čtení 1:19

Zemřela zpěvačka Naďa Urbánková, bylo jí 83 let

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Zemřela zpěvačka Naďa Urbánková, bylo jí 83 let
Zdroj: Profimedia

Zpěvačka se proslavila hity Drahý můj, Závidím nebo Vilém peče housky, byla také členkou souboru divadla Semafor.

Ve věku osmdesáti tří let zemřela v pátek Naďa Urbánková. Zpěvačce, držitelce pěti Zlatých slavíků a herečce se staly osudnými komplikace spojené s rakovinou a nedávno prodělaným onemocněním COVID-19. Na Facebooku to v sobotu oznámila její dcera Jana Fabiánová.

Hudební i herecká stálice

„S nekonečnou bolestí v srdci s vámi musím sdílet tu nejsmutnější zprávu. Moje milovaná maminka, zpěvačka, herečka a pětinásobná Zlatá slavice, paní Naďa Urbánková, zemřela včera večer 3. 2. 2023 ve věku 83 let na komplikace spojené s rakovinou a nedávno prodělaným onemocněním COVID-19. Zemřela ve spánku, bez bolesti,“ oznámila Fabiánová, která také poděkovala za soucit a možnost vyrovnat se se zdrcující zprávou v soukromí.

Zpěvačka a herečka Naďa Urbánková se narodila jako Naděžda Balabánová v roce 1939 v Nové Pace. Po zdravotnické škole sice začala pracovat v nemocnici, zároveň působila v amatérském divadle v Jaroměři. To pak ve své kategorii vyhrálo divadelní festival Jiráskův Hronov, kde si dívky všimli lidé ze scén v Hradci Králové a Pardubic a nabídli jí angažmá elévky. Vybrala si pardubické divadlo, kde debutovala v roce 1959.

10. května 2024 v 16:00 Čas čtení 3:47 Příběh Američanky, která se 12 let nepohnula z gauče: Když ji záchranáři našli, části jejího těla se „roztékaly“ do matrace Příběh Američanky, která se 12 let nepohnula z gauče: Když ji záchranáři našli, části jejího těla se „roztékaly“ do matrace

Po přestěhování do Prahy zvítězila v konkursu do divadla Semafor, což jí otevřelo cestu na stříbrné plátno. Objevila se ve filmech Kdyby tisíc klarinetů (1964), Ostře sledované vlaky (1966) nebo Skřivánci na niti (1968/1969).

Proslavila se ale hlavně jako zpěvačka, a to už v polovině šedesátých let. První písní byl duet s E. Pilarovou v písni dua S&Š Amfora, z těch dalších, velmi známých, lze vybrat ještě songy jako Drahý můj (duet s Jiřím Grossmannem, 1967), Skála (1967), Naděje (1968), Ó, ty to nepochopíš (1968), Nemám zájem (1968), Svítá nad velkou louží (1969), Závidím (1969). Urbánková byla v sedmdesátých letech velmi populární a v období 1972–1976 se stala pětkrát vítězkou ankety Zlatý slavík. 

V devadesátých letech se vdala do Švýcarska a odmlčela se. Po návratu do Česka začala zpívat jako host skupiny Bokomara. Od roku 2007 moderovala pořad Písničky pro Vysočinu na Českém rozhlase Region. V posledních letech se potýkala s vážnými zdravotními problémy, prodělala rakovinu prsu.

Domů
Sdílet
Diskuse