Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
4. února 2023 10:26
Čas čtení 1:19

Zemřela zpěvačka Naďa Urbánková, bylo jí 83 let

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Zemřela zpěvačka Naďa Urbánková, bylo jí 83 let
Zdroj: Profimedia

Zpěvačka se proslavila hity Drahý můj, Závidím nebo Vilém peče housky, byla také členkou souboru divadla Semafor.

Ve věku osmdesáti tří let zemřela v pátek Naďa Urbánková. Zpěvačce, držitelce pěti Zlatých slavíků a herečce se staly osudnými komplikace spojené s rakovinou a nedávno prodělaným onemocněním COVID-19. Na Facebooku to v sobotu oznámila její dcera Jana Fabiánová.

Hudební i herecká stálice

„S nekonečnou bolestí v srdci s vámi musím sdílet tu nejsmutnější zprávu. Moje milovaná maminka, zpěvačka, herečka a pětinásobná Zlatá slavice, paní Naďa Urbánková, zemřela včera večer 3. 2. 2023 ve věku 83 let na komplikace spojené s rakovinou a nedávno prodělaným onemocněním COVID-19. Zemřela ve spánku, bez bolesti,“ oznámila Fabiánová, která také poděkovala za soucit a možnost vyrovnat se se zdrcující zprávou v soukromí.

Zpěvačka a herečka Naďa Urbánková se narodila jako Naděžda Balabánová v roce 1939 v Nové Pace. Po zdravotnické škole sice začala pracovat v nemocnici, zároveň působila v amatérském divadle v Jaroměři. To pak ve své kategorii vyhrálo divadelní festival Jiráskův Hronov, kde si dívky všimli lidé ze scén v Hradci Králové a Pardubic a nabídli jí angažmá elévky. Vybrala si pardubické divadlo, kde debutovala v roce 1959.

7. února 2024 17:36 Čas čtení 0:24 Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun

Po přestěhování do Prahy zvítězila v konkursu do divadla Semafor, což jí otevřelo cestu na stříbrné plátno. Objevila se ve filmech Kdyby tisíc klarinetů (1964), Ostře sledované vlaky (1966) nebo Skřivánci na niti (1968/1969).

Proslavila se ale hlavně jako zpěvačka, a to už v polovině šedesátých let. První písní byl duet s E. Pilarovou v písni dua S&Š Amfora, z těch dalších, velmi známých, lze vybrat ještě songy jako Drahý můj (duet s Jiřím Grossmannem, 1967), Skála (1967), Naděje (1968), Ó, ty to nepochopíš (1968), Nemám zájem (1968), Svítá nad velkou louží (1969), Závidím (1969). Urbánková byla v sedmdesátých letech velmi populární a v období 1972–1976 se stala pětkrát vítězkou ankety Zlatý slavík. 

V devadesátých letech se vdala do Švýcarska a odmlčela se. Po návratu do Česka začala zpívat jako host skupiny Bokomara. Od roku 2007 moderovala pořad Písničky pro Vysočinu na Českém rozhlase Region. V posledních letech se potýkala s vážnými zdravotními problémy, prodělala rakovinu prsu.

Domů
Sdílet
Diskuse