Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
5. února 2023 20:02
Čas čtení 1:22

„Nemám v úmyslu zabít Zelenského,“ řekl Putin. Slíbit to měl na začátku války izraelskému premiérovi

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
„Nemám v úmyslu zabít Zelenského,“ řekl Putin. Slíbit to měl na začátku války izraelskému premiérovi
Zdroj: TASR/AP

Putin prý dal Bennettovi slovo, že Zelenského nezabije.

Šéf Kremlu Vladimir Putin na začátku ruské invaze na Ukrajinu údajně slíbil tehdejšímu izraelskému premiérovi Naftalimu Bennettovi, že nehodlá zabít ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Jak uvádí TASR, informovala o tom v neděli agentura AP s odvoláním na Bennettovo nové prohlášení. Informuje o tom také stanice Sky News.

Naftali Bennett stál v čele izraelské vlády od poloviny roku 2021 do konce června 2022, tedy právě v době vpádu ruských vojsk na Ukrajinu.

Vladimir Putin, 16. září 2022.
Vladimir Putin, 16. září 2022. Zdroj: TASR/AP Sergei Bobylev

V prvních týdnech ruské agrese se Bennett snažil působit jako zprostředkovatel mezi oběma stranami konfliktu. V rámci tohoto úsilí loni v březnu navštívil Moskvu, kde se jako jeden z mála západních lídrů setkal s Putinem. Bennett podle vlastních slov tehdy získal od Putina příslib, že nenechá zabít Volodymyra Zelenského.

„Zeptal jsem se (Putina): ‚Máte v plánu zabít Zelenského?‘ On odpověděl: ‚Zelenského nezabiju.‘ Potom jsem mu řekl: ‚Rozumím tomu tak, že mi dáváte slovo, že Zelenského nezabijete.‘ On (Putin) řekl: ‚Nemám v úmyslu zabít Zelenského,‘ “ uvedl Bennett v rozsáhlém, pět hodin trvajícím interview, které bylo zveřejněno v sobotu večer, informuje AP.


Naftali Bennett tehdy podle vlastních slov okamžitě po setkání s Putinem zatelefonoval Zelenskému, aby ho informoval o uvedeném příslibu. „Jste si tím jistý?“ zeptal se ho ukrajinský prezident a Bennett mu odpověděl: „Na 100 % vás nezabije!“

Prezident Volodymyr Zelenskyj odmítl na začátku ruské invaze na Ukrajinu nabídku Spojených států k evakuaci ze země. Stal se jedním ze symbolů ukrajinského odporu a podle časopisu Time také osobností roku 2022. Volba byla podle média nejjednoznačnější, jakou pamatuje. „Ať v nás bitva o Ukrajinu vzbuzuje naději, nebo strach, Volodymyr Zelenskyj vyburcoval svět takovým způsobem, jaký jsme neviděli už desítky let,“ napsal Time.
Prezident Volodymyr Zelenskyj odmítl na začátku ruské invaze na Ukrajinu nabídku Spojených států k evakuaci ze země. Stal se jedním ze symbolů ukrajinského odporu a podle časopisu Time také osobností roku 2022. Volba byla podle média nejjednoznačnější, jakou pamatuje. „Ať v nás bitva o Ukrajinu vzbuzuje naději, nebo strach, Volodymyr Zelenskyj vyburcoval svět takovým způsobem, jaký jsme neviděli už desítky let,“ napsal Time. Zdroj: TASR/František Iván

Izraelský premiér tehdy neuspěl ve svém úsilí o ukončení války. Podle vlastních slov však dosáhl toho, že Putin stáhl svůj požadavek na odzbrojení Kyjeva, zatímco Zelenskyj slíbil, že Ukrajina nevstoupí do NATO.


Bennettova nesourodá vládní koalice se rozpadla loni v létě a on se následně stáhl z politiky. Nový izraelský premiér Benjamin Netanjahu také vyjádřil ochotu převzít roli zprostředkovatele mezi Ruskem a Ukrajinou, pokud by ho o to požádaly Moskva, Kyjev i Washington.


Po začátku ruské vojenské agrese vůči Ukrajině zaujal Izrael opatrný postoj, aby zamezil zvýšení napětí ve vztazích s Moskvou. Pro Izrael je totiž prioritní otázka zajištění jeho vlastní bezpečnosti, pro kterou je klíčová spolupráce s Ruskem v sousední Sýrii, kde se izraelská armáda snaží zabránit narůstání vlivu Íránu. Izrael proto odmítá žádosti Kyjeva o dodávky zbraní a poskytuje mu jen humanitární pomoc a nevojenské ochranné vybavení.

Izraelský premiér Naftali Bennett
Zdroj: TASR/AP
Domů
Sdílet
Diskuse