Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Veronika Dlesková
8. února 2023 20:40
Čas čtení 0:57

Bláznivé nápady z pera vlády: Středula o zvýšení věku pro odchod do důchodu

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Bláznivé nápady z pera vlády: Středula o zvýšení věku pro odchod do důchodu
Zdroj: REFRESHER/David Marcin

Josef Středula komentoval návrh na zvýšení věku odchodu do důchodu. V rozhovoru se CNN Prima News uvedl, že se nemůže „vyjádřit diplomaticky“.

Odborový předák Josef Středula se v úterním rozhovoru pro CNN Prima News vymezil proti návrhu vlády na zvýšení věku odchodu do důchodu. 

„Bláznivé nápady se stávají na české politické scéně poměrně často. Když to ale povíte někomu, kdo manuálně pracuje, tak si minimálně zaťuká na hlavu nebo si řekne, zda se někdo doslova a do písmene nezbláznil,“uvedl pro CNN Prima NEWS Středula. Dodal, že by měl být vyjednáván další příplatek na odvoz mrtvoly z pracoviště.

Středulovi také vadí, že navrhované změny nikdo nekonzultuje s odbory, přestože ministra Jurečku žádaly, aby byly přizvány do důchodové komise. „S námi, se zástupci zaměstnanců, kterých se to nejvíce týká, nikdo toto téma nedebatuje,“ sdělil Středula, který dodal, že to považuje za nedůstojné.

7. února 2023 13:40 Čas čtení 1:23 Jurečka přiblížil důchodovou reformu. Věk 68 let není ještě finální, limit bude podle profese a vzdělání Jurečka přiblížil důchodovou reformu. Věk 68 let není ještě finální, limit bude podle profese a vzdělání

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) uvedl, že důchodový věk by se měřil i dle druhu povolání. Například člověk, který pracuje od osmnácti let, by měl do důchodu odejít dříve než vysokoškolák. „Jsou to náročné profese. Například lidé, kteří pracují v hutnictví, na pracovištích, která jsou extrémně fyzicky náročná. Dneska je to zhruba přes 70 tisíc lidí,“uvedl Jurečka pro CNN Prima News

O konkrétních plánech Ministerstva práce a sociálních věcí pro důchodovou reformu jsme tě informovali v tomto textu.

Domů
Sdílet
Diskuse