Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kristýna Dobiášová
10. února 2023 17:20
Čas čtení 0:38

Video: Místo sněhových čepiček kaktusy. Švýcarsko ohrožuje invazivní druh

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Video: Místo sněhových čepiček kaktusy. Švýcarsko ohrožuje invazivní druh
Zdroj: Wikimedia Commons/Julian Mendez

Ve švýcarském Valais dochází k šíření opuncie, druhu invazivního kaktusu. Té se kvůli globálnímu oteplování stále více daří. Vytlačuje však ostatní rostliny a ohrožuje tím rozmanitost prostředí.

Kanton Valais ve Švýcarsku se potýká s invazivním druhem kaktusu opuncie. Kopce zde bývají v zimě plné sněhu a na jaře plné květů plesnivce alpského. Vinou globálního oteplování však dochází ke stále většímu šíření kaktusů, píše The Guardian.

Kaktusy ohrožují přírodní rezervace

Rostliny tohoto druhu představují ohrožení pro biologickou rozmanitost a zasahují do přírodních rezervací. Na území Švýcarska se dostaly ze Spojených států amerických před 250 lety. „Musíme kaktusy omezit,“řekl RSI News Gérard Granges-Maret z přírodní rezervace Les Follatères. „Jejich šíření poškozuje ostatní rostliny v rezervaci i v jiných oblastech.“

10. února 2023 9:45 Čas čtení 0:53 Ve Sluneční soustavě bylo objeveno další těleso s prstencem. Astronomové jsou zmatení Ve Sluneční soustavě bylo objeveno další těleso s prstencem. Astronomové jsou zmatení

Kaktusy lze těžko vymýtit kvůli jejich hlubokým kořenům. „Složitá je situace podél cest. Rostlina je zde sešlapaná a množí se rychleji,“vysvětluje biolog Florian Dessimoz. „Je schopen pokrýt až třicet procent prostředí, ve kterém se nachází,“ popsal Dessimoz. Kaktusy také znovu rostou na většině míst, ze kterých byly vykořeněny. Biolog Peter Oliver Baumgartner pochybuje, zda lze kaktusy vůbec vymýtit. „Můžeme je omezit, ale nemyslím si, že se jich můžeme zbavit,“ sdělil Guardianu.

Domů
Sdílet
Diskuse