Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová
10. února 2023 9:45
Čas čtení 0:53

Ve Sluneční soustavě bylo objeveno další těleso s prstencem. Astronomové jsou zmatení

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Ve Sluneční soustavě bylo objeveno další těleso s prstencem. Astronomové jsou zmatení
Zdroj: ESA/volně k použití

Prstenec nově objeveného tělesa leží dvakrát dál, než by teoreticky měl. Podle informací, které astronomové doposud měli, by tak vůbec neměl existovat.

Vědci ze Sheffieldské univerzity objevili ve Sluneční soustavě nové těleso s prstencem. Quaoar, jak jej pojmenovali, působí astronomům vrásky, neboť jeho prstenec leží dvakrát dál, než by teoreticky měl. Odporuje tak teoriím, které astrofyzika zná, informují ESA a Nature

10. února 2023 7:57 Čas čtení 1:24 Do volby prezidenta se snažilo zasahovat Rusko, naznačuje vnitro Do volby prezidenta se snažilo zasahovat Rusko, naznačuje vnitro

Trpasličí planeta Quaoar je zhruba o polovinu menší než Pluto. Podle nové studie vypracované astronomy ze Sheffieldské univerzity má podobný prstenec jako Saturn, avšak vyznačuje se jednou anomálií. Prstenec totiž leží dvakrát dál, než by teoreticky měl. Nález tak odporuje doposud známé teorii, podle které by takový prstenec vůbec neměl existovat. Podle astronomů se jedná o záhadu, kterou je nutné více prozkoumat a případně přehodnotit teorie a předpoklady o planetách s prstenci. 

Pro zkoumání tělesa s prstencem musela být použita citlivá vysokorychlostní kamera HiPERCAM, kterou můžeš najít na největším optickém dalekohledu na světě na ostrově La Palma. Zkoumané prstence Quaoatu jsou velmi malé a slabé, a aby byly vůbec viditelné na snímku, vědci museli použít zákrytovou metodu. 

„Objev tohoto nového prstencového systému v naší Sluneční soustavě byl nečekaný a dvojnásob nečekané bylo nalezení prstenců tak daleko od Quaoaru. Zpochybnilo to naše dosavadní představy o tom, jak takové prstence vznikají,“ komentoval nález profesor Vik Dhillon, jenž se podílel na objevu. 

Domů
Sdílet
Diskuse