Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
ČTK
12. února 2023 15:00
Čas čtení 0:38

Čeští záchranáři se z Turecka vrátí zřejmě v pátek. Dosud vyprostili dva přeživší

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Čeští záchranáři se z Turecka vrátí zřejmě v pátek. Dosud vyprostili dva přeživší
Zdroj: TASR/AP

Čeští záchranáři se z tureckých oblastí postižených zemětřesením vrátí zřejmě v noci na pátek. V neděli o tom informoval mluvčí českých hasičů Jakub Kozák. Záležet bude na vývoji situace a požadavcích turecké strany.

Do akce původně vyrazil tým 68 záchranářů, jehož členy byli i hasiči, lékaři, kynologové a stavební inženýři. Takzvaný USAR (Urban Search and Rescue) tým dosud v tureckém městě Adiyaman vyprostil ze sutin 34 mrtvých, zachránil dva přeživší a asistoval kolegům z jiného týmu při záchraně ženy. Informuje o tom ČTK.

V neděli do Turecka odletěl armádní letoun CASA se dvěma hasiči, humanitární pomocí a vybavením pro hasiče. Humanitární pomoc představovalo především oblečení. 

„Dva hasiči zabezpečí převzetí nákladu na letišti v Adiyamanu – to v současné době přijímá pouze speciální lety, pro komerční provoz je uzavřeno – a zůstanou s naším týmem do konce jeho nasazení,“ uvedl Kozák pro ČTK.

Zemětřesení v Turecku a Sýrii si dosud vyžádalo více než 28 tisíc obětí. 

Domů
Sdílet
Diskuse