Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková
15. února 2023 9:58
Čas čtení 0:56

Sexistickým a mimořádně hrubým chováním se zabývají na Univerzitě Palackého v Olomouci

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Sexistickým a mimořádně hrubým chováním se zabývají na Univerzitě Palackého v Olomouci
Zdroj: Wikimedia Commons/Jiří Komárek/volně k užití

Případy nevhodného chování řeší po Masarykově univerzitě v Brně a Karlově univerzitě v Praze i Univerzita Palackého v Olomouci. Mělo se jednat o mimořádně hrubé, vulgární a sexistické chování jednoho z pedagogů. Ten na škole nadále zůstává.

Případ odstartovaly opět stížnosti studentstva i zaměstnanců a zaměstnankyň Pedagogické fakulty UP, které byly zaznamenány v polovině minulého roku. Výpovědi podle prohlášení děkana obsahovaly závažné informace o nerovném zacházení, zneužívání mocenské pozice a mimořádně hrubém, sexistickém a vulgárním vystupování směrem ke studujícím i zaměstnancům. Svědčily rovněž o opakovaných pochybeních souvisejících s povinnostmi akademického pracovníka.

6. února 2023 16:58 Čas čtení 0:49 Masarykova univerzita řeší případy sexuálního obtěžování studentek Masarykova univerzita řeší případy sexuálního obtěžování studentek

„Šlo zejména o vulgarismy, o užívání vulgarismů v naprosto běžné komunikaci, a to vulgarismů úplně toho nejhrubšího možného stupně. Především se toto dělo vůči ženám v doktorském studiu,“ popsala zkušenost jedna ze svědkyň pro Českou televizi

Kvůli promlčení působí pedagog na fakultě dál

Při vyšetřování se ukázalo, že se pedagog podobného chování dopustil i v minulosti. Než však došlo k projednání případu etickou komisí, uplynula lhůta jednoho roku, kterou stanovuje zákoník práce a která umožňuje ukončení pracovního poměru za hrubé porušení pracovních povinností. Dotyčný pracovník sice již není ve vedoucí pozici, na fakultě však stále působí v rámci doktorského studijního programu, i když omezeně.

Děkan fakulty Vojtěch Regec v prohlášení ujišťuje, že popisované jednání není a nebude na fakultě tolerováno. „Jsem přesvědčen, že se jednalo o výjimku. Naše fakulta umí a dokáže vytvářet vstřícné a kolegiální prostředí pro studenty i zaměstnance. Společně udělejme vše pro to, aby zde neměly místo jakékoliv projevy nevhodného chování, které jsou nehodné významu a vážnosti akademické půdy,“ napsal.

9. února 2023 9:58 Čas čtení 1:47 Na Univerzitě Karlově vznikla komise, která má řešit podezření ze sexuálního obtěžování Na Univerzitě Karlově vznikla komise, která má řešit podezření ze sexuálního obtěžování

Ombudsman na fakultě zatím není. O zavedení institutu ochránce práv se rozhodlo již dříve, nyní se pracuje na jeho přípravě.

Domů
Sdílet
Diskuse