Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Kateřina Viková
6. února 2023 16:58
Čas čtení 0:49

Masarykova univerzita řeší případy sexuálního obtěžování studentek

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Masarykova univerzita řeší případy sexuálního obtěžování studentek
Zdroj: Wikimedia Commons/ Patr Šmerkl

Opíjení v sauně i přemlouvání k sexu. Studentky brněnské univerzity podaly stížnost na dva učitele pedagogické fakulty, univerzita se ji ale podle nich snažila „zamést po koberec“.

Šest studentek upozornilo na nevhodné chování dvou vyučujících z katedry tělesné výchovy a výchovy ke zdraví v květnu loňského roku. Univerzita pedagogy podmínečně vyloučila a jejich chování odsoudila. Reakci školy však dívky považovaly za nedostatečnou. Obvinění totiž na škole stále vyučovali, a mohli tak své chování opakovat. Ke stažení pedagogů z výuky došlo až předminulý týden, poté co na kauzu upozornil server Seznam Zprávy. 

Studentky vypověděly, že byly opakovaně terčem narážek či komentářů směrem ke svému vzhledu nebo musely čelit osahávání při tělocviku. Nejhorší to podle nich bylo na lyžařských kurzech, kde vyučující dívky opíjeli a následně je přemlouvali k sexu. Po odmítnutí fyzického kontaktu s pedagogem nesly následky v podobě nadávek nebo výhrůžek, že je dotyčný nechá ze školy vyhodit. 

Oběti pocházejí z různých ročníků, některé jsou již absolventky. Tvrdí, že se o neřešených problémech s kantory vědělo dlouho. Některé případy se měly odehrát už v roce 2013. Masarykova univerzita bude podle prohlášení rektora vyšetřovat, zda vedení v tomto případě nepochybilo a jestli bylo řešení případu v souladu s interními nařízeními.

18. března 2024 16:30 Čas čtení 0:47 KVÍZ: Jaký obor bys měl*a studovat? KVÍZ: Jaký obor bys měl*a studovat?

Podle odborářky Šárky Homfray by na totožný případ reagovaly univerzity v západní Evropě nebo Americe mnohem radikálněji. Na názoru, že by se situace měla řešit rychleji a důrazněji, se shodnou i někteří členové Akademického senátu Masarykovy univerzity. 

Domů
Sdílet
Diskuse