Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kristýna Dobiášová TASR
17. února 2023 10:38
Čas čtení 1:30

Španělsko schválilo rozšíření reprodukčních práv. Zavádí placené menstruační volno, zjednodušení interrupcí i úřední změny pohlaví

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Španělsko schválilo rozšíření reprodukčních práv. Zavádí placené menstruační volno, zjednodušení interrupcí i úřední změny pohlaví
Zdroj: Unsplash/Natracare/volně k užití

Ve čtvrtek ve Španělsku schválili legislativu, která zavádí pracovní volno kvůli bolestivé menstruaci. Trans osoby starší šestnácti let si budou moct změnit pohlaví v dokladech totožnosti a stejně staří lidé mohou podstoupit interrupci bez vědomí rodičů.

Ve Španělsku došlo ve čtvrtek k definitivnímu schválení návrhu zákona, který zavádí placenou dovolenou pro lidi trpící silnými menstruačními bolestmi. Španělsko je první zemí Evropy, která tuto legislativu prosadila, informuje agentura TASR prostřednictvím zprávy AFP.

26. srpna 2022 7:46 Čas čtení 1:10 Španělsko změnilo definici znásilnění, pouze „ano“ znamená ano Španělsko změnilo definici znásilnění, pouze „ano“ znamená ano

Pro zákon hlasovalo 185 poslanců, proti jich bylo 154. Schválená legislativa opravňuje zaměstnankyně a zaměstnance vzít si v případě bolestivé menstruace tolik dní volna, kolik potřebují. Tato dovolená bude hrazena ze státního systému sociálního zabezpečení, nikoliv zaměstnavatelem. Stejně jako u jiných typů placeného volna musí lidem dočasnou pracovní neschopnost schválit lékař. Podle Španělské gynekologické a porodnické společnosti trpí silnými menstruacemi třetina klientely.

Další změny v sexuálních a reprodukčních právech znamenají, že lidé od 16 let mohou nyní podstoupit interrupci bez souhlasu rodičů. Menstruační hygiena bude zdarma nabízena ve školách a věznicích, zatímco státní zdravotní střediska budou dělat totéž s hormonální antikoncepcí a pilulkou nouzové antikoncepce.

29. listopadu 2022 19:51 Čas čtení 1:09 Francouze vyhodili z práce kvůli tomu, že byl málo zábavný, obrátil se na soud a uspěl Francouze vyhodili z práce kvůli tomu, že byl málo zábavný, obrátil se na soud a uspěl

Změny navíc do zákona zakotvují právo na interrupci ve státní nemocnici. V současné době se více než 80 % těchto procedur ve Španělsku provádí na soukromých klinikách kvůli vysokému počtu lékařů ve veřejném systému, kteří je odmítají provádět z náboženských důvodů. V novém systému nebudou lékaři státních nemocnic nuceni provádět interrupce, pokud již písemně zaregistrovali své námitky.

Trans osoby starší šestnácti let si mohou změnit pohlaví v dokladech

Zákonodárci také umožnili všem lidem starším šestnácti let změnit pohlaví v dokladech totožnosti, píše TASR. Španělsko se tak stalo jednou z mála zemí, která tuto změnu umožňuje prostřednictvím jednoduchého prohlášení. Nezletilí ve věku 12–13 let budou ke změně potřebovat povolení soudce, zatímco osoby ve věku 14–16 let musí být v doprovodu rodičů nebo zákonných zástupců, uvádí National Public Radio. Pro bylo 191 poslanců, proti 60. První evropskou zemí, která tato práva občanům přiznala, bylo Dánsko v roce 2014.

25. února 2023 15:03 Čas čtení 4:38 Pětina queer osob se v posledních pěti letech setkala s fyzickým napadením nebo výhružkami násilím Pětina queer osob se v posledních pěti letech setkala s fyzickým napadením nebo výhružkami násilím

Trans osoby starší šestnácti let si nyní mohou změnit pohlaví na matričním úřadě prostřednictvím prohlášení bez psychologického nebo lékařského potvrzení. „Španělsko je dlouhodobě jedna z nejvíce otevřených zemí vůči LGBTQ+ lidem s férovými podmínkami pro život, a to i přes své silně křesťanské hodnoty,“ uvedl Daniel Zikmund, manažer komunikace spolku Trans*parent.

„Španělsko a většina zemí Evropské unie ukazují, že je důležité narovnávat životní podmínky pro všechny a že se aktivně zajímají a zasazují o rovnost lidí s jinou sexuální orientací a genderovou identitou, oproti Česku, které návrhy často odkládá a problémy neřeší,“ dodal Zikmund.

Domů
Sdílet
Diskuse