Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda TASR
18. února 2023 11:00
Čas čtení 0:58

Zemětřesení v Turecku a Sýrii si vyžádalo více než 45 tisíc obětí. Počet mrtvých ještě poroste

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Zemětřesení v Turecku a Sýrii si vyžádalo více než 45 tisíc obětí. Počet mrtvých ještě poroste
Zdroj: TASR/AP

Číslo však ještě není konečné. Pouze v Turecku se blíží ke skoro 40 tisícům mrtvých, v Sýrii je to skoro 6 tisíc.

Počet obětí ničivého zemětřesení v Turecku a Sýrii v sobotu dopoledne přesáhl 45 tisíc. Očekává se však, že toto číslo ještě poroste. TASR převzala zprávu z agentury Reuters. Místní úřady a zdroje ze zdravotnictví uvedly, že v Turecku dosud evidují 39 672 obětí a v Sýrii přibližně 5 900 mrtvých.

Naděje na nalezení dalších živých lidí pod troskami jsou stále menší. Turecká média však informovala, že záchranářům se v pátek podařilo zpod trosek vysvobodit dalšího člověka. Zachráněný muž byl zasypán téměř 12 dní.

18. února 2023 10:08 Čas čtení 1:31 Čeští záchranáři dorazili z Turecka domů. Na letišti je čekalo dojemné přivítání Čeští záchranáři dorazili z Turecka domů. Na letišti je čekalo dojemné přivítání

Podle tureckých představitelů otřesy poškodily nebo srovnaly se zemí přibližně 264 tisíc bytových jednotek, přičemž mnozí lidé jsou stále zavaleni pod troskami.


Silné zemětřesení s magnitudou 7,8 Richterovy škály, po kterém následovalo několik stovek otřesů, zasáhlo oblast kolem turecko-syrských hranic v noci na 6. února. Několik zemí a mezinárodních organizací, včetně EU a NATO, nabídly Turecku a Sýrii pomoc.

Do oblasti kolem města Adana, které je největším městem v oblasti, dorazili také čeští hasiči, kteří zde pomáhali do pátku tohoto týdne. Odpoledne dorazil sedmdesátičlenný český heavy USAR tým specializující se na vyhledávání lidí v sutinách zpět do Prahy, kde se mu dostalo vřelého uvítání. Jak to vypadalo, se můžeš podívat v našem článku zde.

Místní obyvatel prohledává trosky budovy, která se zřítila ve městě Azmarin v provincii Idlib na severu Sýrie. Fotografie je z pondělí 6. února 2023.Muž vynáší tělo mrtvé dívky ve městě Azmarin v provincii Idlib na severu Sýrie. Fotografie je z pondělí 6. února 2023.Místní obyvatelé a záchranáři prohledávají trosky budov po zemětřesení ve městě Dijarbakir na jihu Turecka. Snímek je z pondělí 6. února 2023.Žena identifikuje těla obětí zemětřesení ve městě Azmarin v provincii Idlib na severu Sýrie. Snímek byl pořízen v pondělí 6. února 2023.
Zobrazit galerii
(6)

K tragédii přispěly i nekvalitní stavby

Turecké úřady se mezitím zaměřily na osoby, které jsou údajně zodpovědné za výstavbu některých budov nezákonnými nebo nekvalitními metodami. V této souvislosti už turecké úřady nařídily zatknout přes 130 lidí. Odborníci dlouhodobě upozorňovali na to, že některé stavby v Turecku nejsou bezpečné.

Zpět
Sdílet
Diskuse