Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
18. února 2023 10:08
Čas čtení 1:31

Čeští záchranáři dorazili z Turecka domů. Na letišti je čekalo dojemné přivítání

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Čeští záchranáři dorazili z Turecka domů. Na letišti je čekalo dojemné přivítání
Zdroj: Hasiči ČR

Velká sláva čekala na naše záchranáře na pražském letišti, kam je dopravilo letadlo ze zemětřesením zasaženého Turecka. Jejich práci ocenila zejména turecká menšina žijící v Česku, která jim vytvořila vskutku dojemné přivítání.

Čeští záchranáři, kteří zasahovali na místě zemětřesení v Turecku, jsou zpět v pořádku doma i se svými čtyřnohými pomocníky. O tom, jak návrat probíhal, informovali hasiči na Twitteru. Sedmdesátičlenný USAR tým s přízviskem „heavy“, tedy těžký, který se specializuje na vyhledávání a záchranu v sutinách obydlených oblastí, byl do podobné akce nasazen poprvé. Za dobrou práci na místě byli záchranáři po příletu odměněni potleskem místní turecké diaspory.

14. února 2023 15:24 Čas čtení 0:46 Pod troskami byli 198 hodin. Záchranáři v Turecku vyprostili ze sutin dva mladé bratry Pod troskami byli 198 hodin. Záchranáři v Turecku vyprostili ze sutin dva mladé bratry

Návrat záchranářů zejména z Moravskoslezského kraje a z hlavního města Prahy byl velkou událostí, kterou složka integrovaného záchranného systému dokonce vysílala živě na sociálních sítích. Během dvouhodinového streamu, jenž shrnul celý desetidenní zásah na místě, vyjádřily hasičům sympatie i známé osobnosti.

Na runway přišel týmu pogratulovat k dobré práci nejprve ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), vedení hasičů, ale i turecký velvyslanec. „První věta musí být: Obrovské díky. Lidé, co stojí za námi, předvedli, co čeští záchranáři dovedou. Náš USAR byl jeden z prvních, který přijel na místo katastrofy. Ta práce byla smutná a deprimující, tito hrdinové udělali skvělé jméno České republice,“ pochválil nastoupený tým Rakušan.

Poté, co se hasiči objevili v odbavovací hale, se spustil děkovný potlesk Turků žijících v České republice, ale i dalších lidí, kteří chtěli záchranářům poděkovat osobně. Situaci opravdu není třeba popisovat slovy.

Hasiči se momentálně vrátí ke svým jednotkám a obvyklé agendě. Jak to vypadalo na místě, si můžeš prohlédnout v malé galerii.

USAR tým Turecko hasiči zemětřeseníUSAR tým Turecko hasiči zemětřeseníUSAR tým Turecko hasiči zemětřeseníUSAR tým Turecko hasiči zemětřesení
Zobrazit galerii
(5)

Česká pomoc zachránila životy

Česká strana odpověděla na žádost Turecka o mezinárodní pomoc po zemětřesení, které zasáhlo jihozápad země a sousední Sýrii. Během otřesů o síle 7,8 stupně Richterovy škály v okolí města Adana a následných dalších silných otřesů přišly o život desítky tisíc lidí, informovalo BBC.

17. dubna 2024 12:00 Čas čtení 0:10 KVÍZ: Poznáš české hory na slepé mapě? KVÍZ: Poznáš české hory na slepé mapě?

Rozsah škod byl obrovský; na místě se zřítilo asi 6000 budov. Tým šedesáti osmi hasičů, kynologů a stavebních inženýrů z Prahy a Moravskoslezského kraje zasahoval ve městě Adiyaman, kde se jim podařilo ze sutin zachránit dvě živé osoby (ženy ve věku 17 a 47 let), jednu označit, přičemž ji zachránily tamní záchranné složky, a vyprostit asi 34 obětí.

Detaily, co se v zemi stalo, jak se situace vyvíjela den po dni, jakým způsobem v zemi zasahovali čeští záchranáři a jak jejich mise skončila, si můžeš znovu projít v našem vlákně o zemětřesení v Turecku a Sýrii.

Domů
Sdílet
Diskuse