Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Veronika Dlesková
12. února 2023 18:41
Čas čtení 0:51

Zemětřesení v Turecku má nečekanou hrdinku. Fenka Terezka našla v troskách živou ženu

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Zemětřesení v Turecku má nečekanou hrdinku. Fenka Terezka našla v troskách živou ženu
Zdroj: HZS

Českým záchranářům se v pátek v tureckém městě Adiyaman podařilo zachránit dvě ženy. Tu třetí v sutinách správně označila šestiletá fenka Terezka, která záchranářům pomáhá danou oblast prohledat.

Ženu uvězněnou pod troskami se podařilo vyprostit v pátek ve čtyři hodiny ráno. „V tu chvíli jsme neměli potřebné síly a prostředky, abychom začali s vyprošťovacími pracemi, tak jsme informaci předali místním silám a těm se podařilo vyprostit díky naší intervenci živou ženu,“ uvedl velitel českého USAR (Urban Search and Rescue) týmu Jiří Němčík. 

„Terezka je šestiletá fenka knírače velkého a má atestaci na sutinové vyhledávání,“ uvedla mluvčí záchranného útvaru HZS Jana Urbancová. S odkazem na deník Právo to uvedl web Novinky.cz

„Má za sebou také další zásahy. Loni byla u zásahu v Olšanech u Prostějova po výbuchu, zřícení a destrukci obytného domu. Pátralo se po pohřešované osobě a byl tam povolán vedoucí kynologické skupiny Petr Klega s Terezkou a dalšími kynology,“ doplnila Urbánková. Fenka už tehdy byla úspěšná a správně označila místo, kde se zaklíněný člověk nacházel. 

7. února 2023 8:39 Čas čtení 1:04 Obrazem: Zemětřesení v Turecku a Sýrii má přes 4300 obětí. Do oblasti míří i čeští hasiči Obrazem: Zemětřesení v Turecku a Sýrii má přes 4300 obětí. Do oblasti míří i čeští hasiči

V Turecku v současné době pomáhá tým 70 českých záchranářů, hasičů, kynologů a stavebních inženýrů. V pátek se jim úspěšně podařilo zachránit z trosek dvě ženy ve věku 17 a 47 let. 

Český USAR tým by se měl z Turecka vrátit nejspíš v pátek. Více si můžeš přečíst v tomto článku
Domů
Sdílet
Diskuse