Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kuni Nguyenová
7. února 2023 v 14:55
Čas čtení 0:53

Pomoc po zemětřesení: Do Turecka se vypravili hasiči ze 17 zemí EU včetně Česka

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Pomoc po zemětřesení: Do Turecka se vypravili hasiči ze 17 zemí EU včetně Česka
Zdroj: TASR/AP

Hasiči ze zemí EU nejprve letěli do tureckého města Adana a následně do 400 kilometrů vzdáleného města Adiyaman.

Zemětřesení o síle 7,8 stupně Richterovy škály zasáhlo Turecko a Sýrii v noci z neděle na pondělí. Hned v úterý ráno se sešli hasiči, kteří zastupovali 17 zemí Evropské unie. Ti Turecku nabídli 25 pátracích a záchranných týmů, ale také dva záchranné lékařské týmy.

„1155 záchranářů a 72 cvičených psů míří do Turecka, první týmy dorazily včera (v pondělí 6. února 2023 –⁠ pozn. redakce),“ zveřejnila Humanitární pomoc a civilní ochrana EU na svém Twitteru. Mezi nimi jsou například hasiči z tradičních západních zemí, jako je Německo či Francie, pomoci se rozhodlo také Česko nebo Slovensko. 

Do pátého největšího tureckého města Adana a následně do 400 kilometrů vzdáleného města Adiyaman vyslalo Česko celkem 68 členů speciálního týmu hasičů, který letěl v pondělí z Prahy a Ostravy. S sebou vezl psy cvičené na vyhledávání v sutinách a desítky tun materiálu, například stany pro vytvoření zázemí. 

2. května 2024 v 15:42 Čas čtení 0:57 Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie

Podle zástupců hasičů jde o první příležitost, kdy je v zahraničí nasazený takzvaný „těžký USAR tým“. Ten se specializuje na vyhledávání a záchranu v sutinách obydlených oblastí.

Záchranné týmy v Turecku a Sýrii hlásí, že se zřítilo nejméně 6 tisíc budov a pod troskami zůstali uvěznění lidé. Potvrzený počet mrtvých v obou zemích se v úterý ráno vyšplhal nad 4300. Více se dozvíš v naší fotogalerii

Domů
Sdílet
Diskuse