Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kuni Nguyenová TASR
7. února 2023 8:39
Čas čtení 1:04

Obrazem: Zemětřesení v Turecku a Sýrii má přes 4300 obětí. Do oblasti míří i čeští hasiči

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Obrazem: Zemětřesení v Turecku a Sýrii má přes 4300 obětí. Do oblasti míří i čeští hasiči
Zdroj: TASR/AP

Záchranné týmy v Turecku a Sýrii hlásí, že se zřítilo nejméně 6 tisíc budov a pod troskami zůstali uvěznění lidé.

Zemětřesení o síle 7,8 stupně Richterovy škály postihlo oblast kolem turecko-syrské hranice v noci z neděle na pondělí. Potvrzený počet mrtvých v obou zemích se vyšplhal nad 4300. V úterý nad ránem o tom informovala agentura AFP prostřednictvím TASR s odkazem na tureckou a syrskou vládu a záchranáře.

Turecká záchranná agentura AFAD v úterý uvedla, že jen v Turecku je nyní 2921 mrtvých a skoro 14 500 zraněných. V zemi se zřítilo nejméně 6217 budov. V reakci na zemětřesení vyhlásil turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sedmidenní státní smutek.

Záchranné týmy zasahují také v Sýrii, kde se zřítily celé budovy a pod troskami zůstali uvěznění lidé. Smrtelná bilance v Sýrii vzrostla na 1444, přes 3500 osob je zraněných. 

Více se dozvíš v naší fotogalerii. 

Muž prohledává trosky budov po zemětřesení ve městě Dijarbakir na jihu Turecka v pondělí 6. února 2023.Zemětřesení o síle 7,8 stupně Richterovy škály zasáhlo Turecko a Sýrii v noci z neděle 5. února 2023 na pondělí 6. února 2023. Zemětřesení zasáhlo na jihovýchodě Turecka nedaleko hranic se Sýrií.Místní obyvatel prohledává trosky budovy, která se zřítila ve městě Azmarin v provincii Idlib na severu Sýrie. Fotografie je z pondělí 6. února 2023.
Zobrazit galerii
(10)

Česko na pomoc

Premiér Petr Fiala (za ODS) v pondělí dopoledne uvedl na Twitteru, že Česko poskytne pomoc prostřednictvím 68členného USAR týmu z Prahy a Moravskoslezského kraje. Ten se specializuje na vyhledávání a záchranu v sutinách obydlených oblastí. Potvrzení od hasičů, že již dorazili do zasažených oblastí, přišlo v úterý ráno.

24. dubna 2024 7:00 Čas čtení 3:14 Lidé si nechávají v Turecku zbrousit zdravé zuby na pahýly, aby dosáhli amerického úsměvu. „Budou toho litovat,“ varuje zubařka Lidé si nechávají v Turecku zbrousit zdravé zuby na pahýly, aby dosáhli amerického úsměvu. „Budou toho litovat,“ varuje zubařka

„V noci jsme se z Adany přesunuli letecky třemi Casami turecké armády do cca 400 km vzdáleného města Adiyaman, kde budeme působit. Materiál a technika jsou na cestě po zemi pomocí kamionů. Na místě jsme v kontaktu s místním koordinátorem,“ zveřejnili hasiči na sociálních sítích.

Domů
Sdílet
Diskuse