Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
19. února 2023 18:14
Čas čtení 1:41

Turecko zastavuje záchranné práce skoro ve všech oblastech. Naděje na nalezení dalších přeživších je mizivá

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Turecko zastavuje záchranné práce skoro ve všech oblastech. Naděje na nalezení dalších přeživších je mizivá
Zdroj: TASR/AP

Po dvou týdnech záchranných prací se s hledáním uvězněných obětí po zemětřesení končí na většině postiženého území. Práce budou pokračovat akorát v provincii Kahramanmaraş a Hatay.

Konec záchranných prací. Turecko zastavuje vyprošťování a záchranné práce ve všech provinciích kromě dvou nejzasaženějších – Kahramanmaraş a Hatay, uvedla tamní vedení krizové komunikace. Ještě do konce neděle nicméně ustane velká část prací i v nich. Končí tak akce na většině území Turecka poté, co bylo po ničivém zemětřesení potvrzeno minimálně 40 tisíc obětí. Informují o tom BBC a The Guardian.

18. února 2023 11:00 Čas čtení 0:58 Zemětřesení v Turecku a Sýrii si vyžádalo více než 45 tisíc obětí. Počet mrtvých ještě poroste Zemětřesení v Turecku a Sýrii si vyžádalo více než 45 tisíc obětí. Počet mrtvých ještě poroste

Už v sobotu bylo jasné, jak jsme uvedli, že obětí v Turecku i v sousední zasažené Sýrii bude dohromady minimálně 45 tisíc. To se dnes prakticky potvrdilo. Poté, co oblast v Kahramanmaraşu zasáhlo 6. února zemětřesení o síle 7,8 stupně Richterovy škály, se potvrdilo, že o život přišlo minimálně 44 tisíc lidí. 

„V mnoha našich provinciích bylo pátrací a záchranné úsilí dokončeno,“ konstatoval po dvou týdnech ustavičné práce v neděli na tiskové konferenci v Ankaře vedoucí krizové komunikace Yunus Sezer.

Zemětřesení o síle 7,8 stupně Richterovy škály zasáhlo Turecko a Sýrii v noci z neděle 5. února 2023 na pondělí 6. února 2023. Zemětřesení o síle 7,8 stupně Richterovy škály zasáhlo Turecko a Sýrii v noci z neděle 5. února 2023 na pondělí 6. února 2023. Zemětřesení o síle 7,8 stupně Richterovy škály zasáhlo Turecko a Sýrii v noci z neděle 5. února 2023 na pondělí 6. února 2023. Žena identifikuje těla obětí zemětřesení ve městě Azmarin v provincii Idlib na severu Sýrie. Snímek byl pořízen v pondělí 6. února 2023.
Zobrazit galerii
(9)

Počet obětí však úplný není. V Turecku bylo srovnáno se zemí minimálně 345 tisíc bytových jednotek a mnoho lidí, kteří v nich bydleli, se stále pohřešuje. Ani jeden ze států navíc nemá jasno, kolik lidí je doopravdy nezvěstných. Dle Sezera se momentálně stále pracuje u zhruba 40 budov ve dvou výše zmíněných provinciích, ale i tam se do večera čeká ukončení veškerého snažení.

Důvod je takový, že naděje najít někoho živého po dvou týdnech je mizivá. Existují však i výjimky – ještě v pátek se po jedenácti dnech podařilo z trosek vytáhnout nějaké přeživší. Podle tureckých úřadů se mělo jednat o tři osoby.

18. února 2023 10:08 Čas čtení 1:31 Čeští záchranáři dorazili z Turecka domů. Na letišti je čekalo dojemné přivítání Čeští záchranáři dorazili z Turecka domů. Na letišti je čekalo dojemné přivítání

Stavitelé budov budou vyšetřováni

Ony budovy však budou diskutovány zejména v týdnech a měsících po katastrofě, jelikož výraznou měrou přispěly k tragédii. Odborníci dlouhodobě upozorňovali na to, že některé stavby v Turecku nejsou bezpečné. Na jejich hlasy ale nebylo reagováno. Nyní je všechno jinak.

Turecké úřady se zaměřují na osoby, které jsou údajně zodpovědné za výstavbu některých budov nezákonnými nebo nekvalitními metodami. V této souvislosti bylo nařízeno zatknout přes 130 lidí.

Blinken dorazil do Turecka

V zemi postižené zemětřesením je od neděle také americký ministr zahraničí Antony Blinken, který dorazil na oficiální návštěvu. Jeho příjezd byl naplánován ještě před katastrofou. I tak si ale měl Blinken dát údajně za cíl projevení podpory. Tato cesta do Turecka je pro Blinkena vůbec první od nástupu do úřadu před více než dvěma lety.

Než skončí, měl by se setkat s prezidentem Turecka Erdoganem a očekává se, že se bude diskutovat nejen o živelní katastrofě, ale také například o odmítnutí Turecka ratifikovat žádosti Švédska a Finska o členství v NATO. Následně pojede vysoký americký vládní představitel do Hatay, aby se stal svědkem humanitárního úsilí.

Zpět
Sdílet
Diskuse