Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kuni Nguyenová ČTK
21. února 2023 10:11
Čas čtení 1:22

Joe Biden přiletěl do Polska. Společného jednání se zúčastní i Petr Fiala

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Joe Biden přiletěl do Polska. Společného jednání se zúčastní i Petr Fiala
Zdroj: TASR/AP

Shrnujeme, o čem se bude diskutovat během setkání lídrů zemí tzv. bukurešťské devítky.

Americký prezident Joe Biden je od 20. do 22. února v Polsku. Při této příležitosti se uskuteční jednání takzvané bukurešťské devítky (B9). Zúčastní se ho i český premiér Petr Fiala (ODS). Informovala o tom ČTK

Biden v příštích dnech plánuje setkání s polským prezidentem Andrzejem Dudou a představiteli dalších zemí střední a východní Evropy. Do skupiny B9 vedle Česka a Polska spadají také Bulharsko, Estonsko, Maďarsko, Litva, Lotyšsko, Rumunsko a Slovensko. 

Biden a Duda budou jednat o společných snahách podporovat Ukrajinu a posílit odstrašení ze strany NATO. Americký prezident by měl v Polsku také vystoupit s projevem před ročním výročím od ruské invaze na Ukrajinu. 

USA jako klíčový partner

Setkání B9 se zúčastní také Fiala za Česko. „Předpokládám, že budeme jednat o situaci na Ukrajině, obraně, bezpečnostní spolupráci v rámci skupiny B9 s USA,“ řekl Fiala novinářům. Schůzka je podle něj důležitá proto, že Spojené státy jsou zvlášť v nynější bezpečnostní situaci jedním z klíčových partnerů. Jsou proto podstatné co nejčastější kontakty.

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

Fiala řekl, že státy B9 tvoří východní křídlo NATO a zažívají největší bezpečnostní riziko v souvislosti s ruskou agresí na Ukrajině. „Jsou to státy, které od počátku zastávají jasný postoj ve věci podpory Ukrajiny,“ řekl premiér ČR a dodal, že součástí jejich postojů je také prosazování diplomatického tlaku vůči Rusku. 

V úterý kolem 11 dopoledne Fiala zveřejnil fotku po setkání s delegací z amerického Kongresu. „Mluvili jsme o spolupráci našich zemí v oblasti jaderné energetiky, obrany – především o našem zájmu o stíhačky F-35 – a také o pomoci Ukrajině ze strany Spojených států i České republiky,“ okomentoval na Twitteru.

Biden v pondělí stihl navštívit také ukrajinský Kyjev. V článku jsme ti popsali, že s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským diskutoval o další vojenské pomoci. Zdůraznil, že USA budou podporovat Ukrajinu, jak dlouho to bude potřeba.

Domů
Sdílet
Diskuse