Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková
20. února 2023 12:04
Čas čtení 1:02

Prezident USA Joe Biden přiletěl do Kyjeva

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Prezident USA Joe Biden přiletěl do Kyjeva
Zdroj: TASR/AP Photo/Andrew Harnik

Americký prezident Joe Biden přiletěl do Kyjeva na neohlášenou návštěvu.

AKTUALIZACE (12:00): Informaci potvrdil prezident Joe Biden na Twitteru. „Jeden rok poté, Kyjev přetrvává. A Ukrajina přetrvává. A demokracie přetrvává,“ prohlásil americký prezident před tiskovou konferencí. S ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským diskutoval další vojenskou pomoc a zdůraznil, že USA budou podporovat Ukrajinu, jak dlouho to bude potřeba.

Prezident USA Joe Biden má tento týden naplánovanou zahraniční cestu do Evropy, má navštívit Polsko, spekulovalo se ale o tom, že by mohl navštívit i válkou stiženou Ukrajinu. Nakonec to ale vypadalo, že se od toho kvůli bezpečnostním rizikům upustí. V pondělí ráno pak ukrajinské ministerstvo zahraničních věcí oznámilo, že očekává v Kyjevě návštěvu jednoho z „hlavních“ západních partnerů Ukrajiny. Informovala o tom Ukrajinská Pravda.

18. dubna 2024 13:00 Čas čtení 7:00 Bílý dům, nebo vězení? Shrnujeme pikantní kauzy, kvůli kterým Donaldu Trumpovi teče do bot Bílý dům, nebo vězení? Shrnujeme pikantní kauzy, kvůli kterým Donaldu Trumpovi teče do bot

Náhle v centru města došlo k zablokování velkého množství ulic, zejména v blízkosti vlakového nádraží a velvyslanectví USA. Na sítích se objevují videa, která ukazují, jak se šéf Bílého domu prochází společně s prezidentem Zelenským po ukrajinské metropoli. 

V pondělí ráno měl přitom Biden odletět na dvoudenní návštěvu Polska, kde měl v úterý naplánované setkání s polským prezidentem Andrzejem Dudou a představiteli dalších zemí střední a východní Evropy. 

Biden navštívil Ukrajinu vůbec poprvé od začátku ruské invaze, a navíc v týdnu, kdy si připomíná roční výročí od počátku ruské invaze, což BBC označilo za významné a symbolické.

Domů
Sdílet
Diskuse