Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
1. března 2023 18:21
Čas čtení 1:18

Ředitel americké FBI naznačil, že koronavirus unikl z čínské laboratoře. Čína mluví o politické manipulaci

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Ředitel americké FBI naznačil, že koronavirus unikl z čínské laboratoře. Čína mluví o politické manipulaci
Zdroj: Getty Images/James MacDonald/Bloomberg

Americká vyšetřovací služba to podle svého ředitele Christophera Wraye ví již nějakou dobu. Jedná se o první podobné veřejné tvrzení vysoce postaveného funkcionáře FBI. Čína protestuje a mluví o politické manipulaci.

Ředitel FBI Christopher Wray veřejně uvedl, že je pravděpodobné, že koronavirus unikl z čínské laboratoře. Podle britské stanice BBC to uvedl v úterý pro americkou stanici Fox News. Dle jeho tvrzení to americká vyšetřovací služba ví již nějakou dobu. Faktem nicméně zůstává, že se na tomto tvrzení neshodne spousta odborníků ani jiné americké vládní služby. Čína navíc obvinila Washington z „politické manipulace“.

14. února 2023 19:43 Čas čtení 0:44 Čeští vědci pomohli objevit protilátky blokující všechny varianty koronaviru Čeští vědci pomohli objevit protilátky blokující všechny varianty koronaviru

„FBI už nějakou dobu uvažuje v takovém smyslu, že původcem pandemie (koronaviru) je s největší pravděpodobností potenciální laboratorní incident,“ řekl Wray v úterním rozhovoru, ve kterém dokonce podezříval Čínu z nekalých praktik, které zamezují správnému vyšetřování.

„Čínská vláda, jak se mi zdá, dělá vše, co je v jejích silách, aby se pokusila zmařit a znemožnit naši práci. Práci, kterou děláme, práci, na níž dělá naše vláda Spojených států a blízcí zahraniční partneři. Což je, bohužel, smůla pro všechny,“ dodal.

Jeho výrok, který přišel jen den poté, co americký velvyslanec v Číně vyzval východoasijskou zemi k „větší upřímnosti“ ohledně vyšetřování původu pandemie, pochopitelně vyvolal spoustu ohlasů, mezi nimiž byla i reakce Číny. Peking obvinil Washington z politické manipulace. „Závěry, ke kterým dospěli, nemají žádnou důvěryhodnost,“ řekla mluvčí čínského ministerstva zahraničí Mao Ning.

Vyšetřování vyvolává kontroverze

Na tomto tvrzení se každopádně neshodne spousta odborníků. Dokonce jej nepodporují ani další americké vyšetřovací služby. Závěr společného vyšetřování Světové zdravotnické organizace (WHO) s Čínou o původu koronaviru z roku 2021 taktéž konstatoval, že únik z laboratoře je „extrémně nepravděpodobný“. Toto vyšetřování se ale stalo terčem kritiky.

19. dubna 2024 15:00 Čas čtení 7:14 Ďáblice v rouše beránčím Doja Cat se vrací s rapovým přídavkem. Scarlet 2 CLAUDE navazuje na démonické a krví nasáklé CD Ďáblice v rouše beránčím Doja Cat se vrací s rapovým přídavkem. Scarlet 2 CLAUDE navazuje na démonické a krví nasáklé CD

V březnu roku 2020 informovala česká Akademie věd o zjištění týmu vědců z USA, Velké Británie a Austrálie publikovaném 17. března v časopise Nature Medicine, dle něhož byl koronavirus „produktem evolučního vývoje“, a ne produktem vytvořeným v laboratoři.

O měsíc později začaly USA ještě v jurisdikci prezidenta Trumpa vlastní vyšetřování, jelikož nevěřily evoluční teorii. I bývalý český ministr zdravotnictví Roman Prymula věřil, že je zde spojitost s laboratoří. V říjnu 2020 před poslanci přednesl, že virus musel uniknout z laboratoře. Nicméně vyroben v ní podle něj nebyl.

Domů
Sdílet
Diskuse