Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková TASR
2. března 2023 13:56
Čas čtení 1:01

Britská vláda chtěla před třemi lety vyvraždit všechny kočky v zemi. Podobný nápad se uskutečnil i v Československu

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Britská vláda chtěla před třemi lety vyvraždit všechny kočky v zemi. Podobný nápad se uskutečnil i v Československu
Zdroj: Unsplash/River Kao/volně k použití

Ministři Velké Británie na začátku pandemie koronaviru zvažovali nařídit povinné utracení všech koček v zemi. Mysleli si, že šíří nákazu.

Britská vláda na začátku pandemie covidu-19 krátce zvažovala, že dá preventivně utratit všechny kočky domácí chované v zemi kvůli strachu z šíření nákazy. Ve čtvrtek to uvedl bývalý náměstek ministra zdravotnictví James Bethell.

1. března 2023 13:00 Čas čtení 0:14 KVÍZ: Který Leonardo DiCaprio jsi? Zjistíš to v krutě upřímném testu KVÍZ: Který Leonardo DiCaprio jsi? Zjistíš to v krutě upřímném testu

Bethell zdůraznil, že tyto nepodložené obavy vypovídají o tom, jak málo se o viru vědělo na začátku pandemie v roce 2020. „V určitém okamžiku jsme si nebyli jisti, zda domácí zvířata mohou být také přenašeči onemocnění. Zvažovali jsme, že budeme muset požádat veřejnost o utracení všech koček na celém území Británie,“ řekl Bethell v rozhovoru pro britskou stanici Channel 4 a citoval ho například Daily Mail. Bývalý náměstek dodal, že jisté důkazy podporující uvedenou domněnku existovaly, proto bylo třeba celou věc řádně prošetřit a nakonec uzavřít.

Vyplynulo to z více než 100 000 uniklých whatsappových zpráv mezi ministry, úředníky a vědci během pandemie, o kterých informoval The Daily Telegraph.

Masakr domácích zvířat už Británie zažila

V roce 1939 bylo na doporučení britské vlády během 2. světové války usmrceno tři čtvrtě milionu koček, a to kvůli strachu z nedostatku jídla. Když ale největší strach z bombardování a nedostatku pominul, mnoho lidí litovalo rozhodnutí nechat svého mazlíčka utratit a obvinilo britské orgány z vyvolání hysterie. 

2. března 2023 6:00 Čas čtení 16:10 Měsíc jsem byla na minimální mzdě. Takto se v Praze (ne)žije s tisícovkou na týden Měsíc jsem byla na minimální mzdě. Takto se v Praze (ne)žije s tisícovkou na týden

Podobná kočičí aféra se stala i u nás, i když ne v tak velké míře. Uskutečnila se v roce 1924 v Českých Budějovicích. Potom, co se ve městě objevilo několik koček nakažených vzteklinou, úřady rozhodly o utracení všech koček ve městě. Kočky byly zaživa naloženy do popelářských vozů a odvezeny do městské plynárny, kde bylo hromadně plynem usmrceno přes tisíc koček. 

Domů
Sdílet
Diskuse