Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová ČTK
3. března 2023 10:40
Čas čtení 1:21

Sněmovna živě: Poslanci jednají o penzích už čtvrtý den, obstrukce opozice trvají

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Sněmovna živě: Poslanci jednají o penzích už čtvrtý den, obstrukce opozice trvají
Zdroj: Poslanecká sněmovna České republiky

Schůze trvá už více než sedmdesát hodin včetně přestávek.

Poslanecká sněmovna zahájila v pátek už čtvrtý jednací den schůze ke spornému vládnímu návrhu na snížení červnové valorizace důchodů. Opozice i v pátek brání prosazení návrhu obstrukcemi. Ke sporné vládní novele připravila na čtyři sta vlastních úprav. Počet přihlášených do debaty se od noci snížil na 34 z původních 64. Přednostního řečnického práva využili ráno k asi půlhodinovým vystoupením představitelé ANO. Informovala o tom ČTK.

3. března 2023 6:00 Čas čtení 1:40 Černochová: Uměli bychom si poradit i s UFO Černochová: Uměli bychom si poradit i s UFO

Někteří poslanci chtěli jednání přerušit. Na tři týdny nebo do doby, než se vyspí

Schůze dolní parlamentní komory začala v úterý v 10:00. Nyní tak trvá již 71 hodin včetně přestávek. Samotné jednání trvá zhruba 54 hodin. „Možná nás čeká i hezký společný víkend,“uvedla k možné délce dalšího jednání předsedkyně poslanců ANO Alena Schillerová.

28. února 2023 17:30 Čas čtení 0:32 KVÍZ: Která Alena Schillerová jsi? Milovnice zvířat a influencerka, či moravská patriotka? KVÍZ: Která Alena Schillerová jsi? Milovnice zvířat a influencerka, či moravská patriotka?

Místopředseda Sněmovny a ANO Karel Havlíček poukázal na hrozbu zrušení vládní novely Ústavním soudem, na který se chce opozice v případě přijetí návrhu obrátit, a na nutnost doplatit důchody penzistům zpětně. Havlíček připomenul růst cen potravin. „Tento týden jsme udělali jedno velké téma, a to je lečo. Vy jste udělali z leča luxusní jídlo,“ vytkl koalici Havlíček. Připustil, že jde o nadsázku a že na vysokých cenách zeleniny a vajec se podílí neúroda v Africe a ptačí chřipka. Koalice se ale podle Havlíčka zachovala arogantně. „Vzkázali jste důchodcům, že pouze idiot si chce vařit lečo v zimě,“ řekl.

Kromě Havlíčka se ke slovu dostala také Klára Dostálová. Ta vládu osočila, že naplňuje státní pokladnu z peněz seniorů.

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš dříve neúspěšně navrhoval přerušit projednávání do 21. března. Poslanec SPD Jiří Kobza navrhoval odložení do 20. března. „Poslanec ANO Martin Kukla navrhoval před sedmou hodinou ráno přerušit projednávání na dvanáct hodin, aby se mohl vyspat,“píše ČT24.

2. března 2023 6:00 Čas čtení 16:10 Měsíc jsem byla na minimální mzdě. Takto se v Praze (ne)žije s tisícovkou na týden Měsíc jsem byla na minimální mzdě. Takto se v Praze (ne)žije s tisícovkou na týden

Vládní novela počítá s tím, že průměrný měsíční důchod vzroste od června o 760 korun místo předpokládaných 1770 korun, jak by to bylo podle nyní platných zákonných pravidel. Stát podle důvodové zprávy ušetří za letošek 19,4 miliardy korun a příští rok 33 miliard korun. V opačném případě by se podle vlády poměr důchodů k průměrné mzdě zvyšoval, což by státní pokladnu neúměrně zatížilo.

Domů
Sdílet
Diskuse