Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Kuni Nguyenová
3. března 2023 14:59
Čas čtení 1:06

Zákaz výroby aut se spalovacím motorem po roce 2035 se v EU odkládá. Výhrady má Německo a Itálie

Kategorie:
Ekonomika
Uložit Uložené
Zákaz výroby aut se spalovacím motorem po roce 2035 se v EU odkládá. Výhrady má Německo a Itálie
Zdroj: Pixabay/Engin_Akyurt/na voľné použitie

Velvyslanci členských států Evropské unie se rozhodli odložit schválení zákazu prodeje aut se spalovacími motory.

Takzvaný „zákaz prodeje aut se spalovacími motory“, který by prakticky znemožnil koupit si od roku 2035 nový automobil na benzin či naftu, se na unijní půdě projednával v posledních dvou letech. Návrh měl být schválen v úterý 7. března. Původně mělo jít jen o formální krok, protože Evropský parlament ho už minulý měsíc schválil. Velvyslanci členských zemí EU ale návrh nakonec odložili. O oznámení švédského předsednictví v Radě EU informuje ČT24 a Politico.

Kdy by mohlo rozhodnutí padnout, ale Švédsko neupřesnilo. „Výbor stálých zástupců (COREPER) se rozhodl odložit rozhodnutí o emisním cíli při výrobě automobilů po roce 2035 ze 7. března na pozdější zasedání rady. COREPER se k problematice včas vrátí,“ uvedl na Twitteru mluvčí orgánu Výboru stálých zástupců Daniel Holmberg, který připravuje agendu pro zasedání Rady Evropské unie.

Výhrady má Německo a Itálie

Výhrady k dojednané podobě emisního balíku vyjadřuje Německo a Itálie. Od Bruselu požadují záruky, aby výjimku dostala auta, která by spalovala klimaticky neutrální syntetická paliva. Podle zákulisních informací serveru Politico zastává podobné stanovisko také Polsko, Maďarsko a Bulharsko.

1. března 2024 14:00 Čas čtení 3:38 Od žiletek po hračky: za co všechno si připlácíš a možná o tom ani nevíš. Jen proto, že jsi žena Od žiletek po hračky: za co všechno si připlácíš a možná o tom ani nevíš. Jen proto, že jsi žena

Plán na postupné vyřazování aut na fosilní paliva je součástí unijní klimatické strategie Fit for 55 s cílem stát se klimaticky neutrální do roku 2050. Jak připomínají Hospodářské noviny, návrh nutně neznamená definitivní konec prodeje aut se spalovacím motorem. Jejich výroba by se však kvůli navýšení emisních pokut za každé vyrobené auto na benzin a naftu měla automobilkám od roku 2035 natolik prodražit, že už se nebude vyplácet jejich výroba.

Domů
Sdílet
Diskuse