Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kristýna Dobiášová
5. března 2023 11:37
Čas čtení 0:36

Historický moment: Státy OSN se dohodly na ochraně světových oceánů

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Historický moment: Státy OSN se dohodly na ochraně světových oceánů
Zdroj: Wiki Commons/volně k užití

V sobotu se státy OSN domluvily na ochraně mořského prostředí. Do roku 2030 tak chtějí chránit až třetinu mezinárodních vod. Jedná se o novou smlouvu po čtyřiceti letech, jednání oddalovaly rozdílné názory na financování a nakládání s mořským materiálem.

Státy dosáhly po deseti letech dohody na ochranu světových oceánů, které spadají mimo národní jurisdikce, informuje britská stanice BBC. Podle smlouvy bude do roku 2030 chráněno třicet procent těchto vod. Jejím cílem je kromě ochrany i obnova podvodního prostředí.

K dohodě došlo po 38 hodinách jednání v budově OSN v New Yorku. Smlouva poskytne možnost zřídit rozsáhlé oblasti, které budou chránit před úbytkem živočichů a rostlin, píše deník The Guardian.

11. listopadu 2022 14:32 Čas čtení 1:36 Video: Zvědavá chobotnice objala potápěčku, stala se virální senzací Video: Zvědavá chobotnice objala potápěčku, stala se virální senzací

Rozdílné názory na financování a rybolovná práva jsou důvodem, proč se jednání řadu let odkládalo. Sporným bodem, který rozděloval země, je především spravedlivé nakládání s mořským genetickým materiálem, krilem, houbami nebo mořskými řasami, které lze využít např. v kosmetice či léčivech.

Poslední smlouva pochází z roku 1982

Poslední mezinárodní dohodu, která se týkala ochrany oceánů, podepsaly státy před čtyřiceti lety. Jedná se o Úmluvu OSN o mořském právu. Ta vytvořila oblast tzv. volného moře, ovšem chrání pouze 1,2 procenta těchto vod.

Domů
Sdílet
Diskuse